Calais – From Jungle to City

Het officieuze vluchtelingenkamp in Calais, dat diende als oversteekplaats naar Engeland, is inmiddels ontruimd. De problematiek als zodanig is daarmee natuurlijk niet uit de wereld. Al met al heeft ‘Calais’ zo’n tien jaar bestaan, en fotograaf Henk Wildschut (1967) was er vanaf het begin bij.

Calais, December 2015. © Henk Wildschut

Wildschut richt zijn camera vooral op de sporen die de vluchtelingen van hun aanwezigheid in het landschap achterlaten, en niet zozeer op de mensen zelf en wat ze drijft of dreef. In 2011 verscheen zijn boek Shelter, met vooral afbeeldingen van de zelfgebouwde hutten waarin de bewoners bivakkeerden. De laatste tijd zag hij hoe ‘The Jungle’, zoals het kamp bekendstond, steeds meer veranderde in een soort stad. Die tendens is alleen maar sterker geworden nu de vluchtelingen net buiten Calais geherhuisvest zijn. Dat ze here to stay zijn, lijkt moeilijk meer te betwisten.

Wildschuts nieuwe tentoonstelling Calais – From Jungle to City vormt hiervan het fotografische én filmische verslag. Van 8 april t/m 5 juni te zien in Foam. Het fotografiemuseum aan de Amsterdamse Keizersgracht is dagelijks open van 10 tot 6; op donderdag en vrijdag kan men drie uur langer terecht.

Lees ook:Fotografen aangevallen in Calais en in Apeldoorn
Lees ook:FotoFestival Naarden richt blik op het buitenland
Lees ook:World Press Photo komt met online ‘fotoblad’ Witness
Lees ook:Facebook en andere jungles
Lees ook:HEGOPHOTO Blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.