Mike Disfarmer-tentoonstelling officieel geopend

Onder grote belangstelling vond gisteravond in het Amsterdamse fotografiemuseum Foam de opening plaats van de tentoonstelling Disfarmer – The Vintage Prints. Zoals de naam aangeeft, gaat het om originele afdrukken, en zoals de foto hiernaast laat zien, zijn die veelal nogal klein van formaat. Daarbij moet worden bedacht dat Mike Disfarmer in zijn dagen slechts vijftig dollarcent rekende per drie afdrukjes…

Inmiddels zijn de prijzen voor originele afdrukken tot een beduidend hoger niveau gestegen, al moest verzamelaar en Disfarmer-kenner Michael Mattis inwoners van Disfarmers voormalige woon- en werkplaats Heber Springs teleurstellen die dachten dat ze een goudmijn hadden aangeboord. Welvaart is in het Heber Springs van vandaag meer dan ooit ver te zoeken, voegde Mattis daar vergoelijkend aan toe.

Wat overeind blijft, is de fotografische erfenis van “a sad loner of a man“. Een man zonder vrienden, die uiteindelijk in het harnas, in zijn studio, was gestorven. De portretten aan de muur getuigen ook wel van een zekere afstandelijkheid, maar juist het ontbreken van de geijkte tandpastaglimlach maakt ze zo echt. Foam-directeur Marloes Krijnen leidde de tentoonstelling tegen het passende decor van een van Disfarmers bekendste foto’s in. Disfarmer – The Vintage Prints is nog te bezoeken tot en met 5 juni.

Lees ook:Disfarmer – The Vintage Prints
Lees ook:Robert Frank in Nederlands Fotomuseum
Lees ook:Foam in Van Loon IV: Second Skin
Lees ook:Mike Disfarmer in Close Up
Lees ook:De toekomst van het fotoalbum in het digitale tijdperk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.