Disfarmer – The Vintage Prints

Mike Disfarmer: Joe and Fanny Carr, Mose Harmon, and Bill and Julia Harlan. Vintage gelatin silver print, ca. 1930. Courtesy of the Edwynn Houk Gallery, New York.

Wie de film Winter’s Bone heeft gezien, heeft een indruk gekregen van het ruige landschap van Arkansas en zijn niet minder ruige bewoners. Het is ook niet de rijkste regio van de VS. De Amerikaanse fotograaf Mike Disfarmer (1884-1959) richte tussen 1915 en zijn sterfjaar zijn camera op de bewoners van Heber Springs, een dorp niet zo heel ver daarvandaan. Disfarmer kon niet vermoeden dat zijn van alle opsmuk ontdane, sobere studioportretten voor de gewone man/vrouw met de kleine beurs decennia na zijn dood zouden worden herontdekt als een toonbeeld van klassieke Amerikaanse portretfotografie. Diverse musea kochten zijn werk aan, geholpen door de gelukkige omstandigheid dat de voormalige burgemeester van Heber Springs zich met vooruitziende blik over Disfarmers negatievenverzameling had ontfermd.

Gezien de aandacht die fotografiemuseum Foam de afgelopen jaren spendeerde aan fotostudio’s in diverse periodes en landen, mocht Disfarmer niet ontbreken. Op de tentoonstelling Disfarmer – The Vintage Prints zijn een kleine tweehonderd foto’s te zien, waaronder een aantal niet eerder getoonde 10 x 8 inch prints. De tentoonstelling loopt van 18 maart t/m 5 juni, en het museum aan de Amsterdamse Keizersgracht is dagelijks geopend van 10 tot 6 en op donderdag en vrijdag van 10 tot 9.

Lees ook:Mike Disfarmer-tentoonstelling officieel geopend
Lees ook:Foam in Van Loon IV: Second Skin
Lees ook:2016 nieuw recordjaar voor Foam
Lees ook:Robert Frank in Nederlands Fotomuseum
Lees ook:Fashion&Foam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.