Dana Lixenberg – Imperial Courts, 1993-2015

Begin december gaan in Huis Marseille in Amsterdam twee fototentoonstellingen van start. Metropolis van Martin Roemers – daarover binnenkort meer – en Imperial Courts, 1993-2015 van de Nederlands-Amerikaanse fotografe Dana Lixenberg.

Dee Dee with her son Emir, 2013. Imperial Courts, 1993–2015. © Dana Lixenberg

De naam Imperial Courts wekt verkeerde verwachtingen. Het betreft een inmiddels compleet verloederd sociale-woningbouwproject in Los Angeles. Een halve eeuw na dato bepaalden bendes – de beruchte Bloods en Crips - en rassenrellen – Rodney King – het straatbeeld. Of ze met wat niggas goede sier wilde maken, informeerde een bendeleider sarcastisch toen Lixenberg in 1993 arriveerde. Lixenberg hield voet bij stuk, en was de tweeëntwintig jaar die volgden regelmatig in de wijk te vinden. Om foto’s te maken, in zwart-wit met een grootformaatcamera, maar ook video’s en geluidsopnames.

Het grootse project, bijna een levenswerk, vormt een intiem beeldverslag van ruim twee decennia leven en werken in een Amerikaanse ‘achterstandswijk’. De tentoonstelling Imperial Courts, 1993-2015 is van 12 december tot 6 maart te zien in het museum aan de Keizersgracht. Huis Marseille is dagelijks open van 11 tot 6, behalve op maandag. Tegelijk met de tentoonstelling verschijnt ook een gelijknamig fotoboek.

Lees ook:Dana Lixenberg wint Duitse fotoprijs
Lees ook:Fotonieuws & fotonieuwtjes van de week
Lees ook:Dana Lixenberg – Set Amsterdam
Lees ook:Guido Guidi – Veramente
Lees ook:Gallery Talks in Huis Marseille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.