Milieuvervuiling vernietigend mooi in beeld gebracht

The Hand of Man / Photographs by J Henry Fair

© J Henry Fair / Courtesy Eduard Planting Gallery

Wat op het eerste gezicht een kleurrijk abstract schilderij lijkt, is in werkelijkheid een luchtfoto. Van milieuvervuiling, om precies te zijn. De Amerikaanse fotograaf en milieuactivist J Henry Fair heeft van dit soort beelden – hierboven valt bauxietafval van de aluminiumproductie te zien – zijn handelsmerk gemaakt. Natuurlijk niet om aan te tonen hoe mooi milieuverontreiniging is, maar om de kijker via een omweg met de neus te drukken op een heel concreet en steeds verder voortwoekerend probleem. Namelijk dat de mensheid door al deze ‘industriële littekens in het landschap’ dreigt uit te sterven in schoonheid.

De expositie The Hand of Man is van 13 juni tot en met 1 augustus te bewonderen in Eduard Planting Gallery aan de Eerste Bloemdwarsstraat in Amsterdam, waar de maker een paar jaar eerder al zijn eerste tentoonstelling op Nederlandse bodem had. Geopend van woensdag t/m zaterdag van één tot zes.

Lees ook:Schoonheid met een bijsmaak
Lees ook:The Other Side of Fear is Freedom
Lees ook:Sfeerbeelden uit Zweden van Dan Isaac Wallin
Lees ook:Jan Stel – Manmade / no human
Lees ook:Terry O’Neill – Newly Discovered

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.