Op visite bij Vivian Maier

Vanmiddag vindt de officiële opening plaats van de Vivian Maier-expositie in Foam, maar de pers kreeg gisteravond alvast een voorproefje. Eigenlijk was de enige teleurstelling dat er maar zo weinig foto’s waren te zien: 120 stuks uit een oeuvre van zeker 150.000, plus wat allemaal nog niet is ontwikkeld en dus ook nog niet ontdekt.

Het grootste raadsel blijft Vivian Maier zelf: de vrouw die andere mensen op de huid kroop met haar Rolleiflex, en anderzijds haar eigen leven met een bijna paranoïde hardnekkigheid afschermde. Want ook haar vele selfies waren oorspronkelijk puur voor privégebruik. Zou ze deze postume aandacht hebben gewild, of als een inbreuk op haar privacy hebben beschouwd..? Misschien is het goed om te bedenken dat ze haar negatieven, net als meer dingen trouwens, zorgvuldig bewaarde. En dat die uiteindelijk in de openbaarheid kwamen toen de inhoud van haar opslagruimte werd geveild, is misschien ook minder toevallig dan het lijkt. Ze had weliswaar de rekening al lange tijd niet betaald, maar geldgebrek kan niet de enige oorzaak zijn geweest. Tussen de foto’s lagen ook talloze ongeïnde cheques van de belastingdienst…

De expositie in Foam is nog tot eind januari te bezichtigen.

Lees ook:Vivian Maier – Street Photographer
Lees ook:Vivian Maier in AVRO’s Close Up
Lees ook:Vivian Maier grote trekpleister Foam
Lees ook:Foam kijkt terug op uitstekend jaar
Lees ook:Winnaars Vakantiefotowedstrijd bekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.