Documentaire fotografie: interessant

Uit de serie: Boeren in de stad. © Willem Laros

Waarom maken we eigenlijk foto’s? Voor het familiealbum, het vakantiealbum of de lade van het dressoir. Soms maken we een fotoalbum (Albelli: NU twee halen één betalen, prima kwaliteit!), of een serie met muziek.

Documentaire fotografie lijkt alleen iets voor professionele fotografen, die genoegen nemen met een minimaal inkomen, nooit thuis zijn, een baard van drie dagen en een passie voor hun project. Maar: dat is onzin natuurlijk. Ook de vrijetijdsfotograaf kan een documentair fotoproject opzetten.
En dat hoeft heus niet te gaan over de ondrukte homo in zuidoost Vietnam, maar kan ook betrekking hebben op meer alledaagse onderwerpen. De markt, de volkstuin, overgewicht, religie, Koninginnedag, de kinderopvang… er is zoveel te bedenken.
Het is ook heel leuk om dat met een groepje gelijkgestemden te doen. Van de fotoclub bijvoorbeeld, of gewoon met enkele goede vrienden die ook fotograferen. Het fotograferen krijgt dan een doel: daardoor leer je ook anders kijken. En neem je vaker de camera ter hand dan alleen in de vakanties.
Maak vooraf goede afspraken. Wat is het einddoel, termijnen, aantallen foto’s, kleur of zwart-wit. En wie doet wat?

Als er een groepje is dat enige begeleiding bij een documentair project wil dan ben ik best bereid dat tegen een kleine vergoeding te doen. Laat maar horen!

Zelf ben ik momenteel bezig met een serie over een boerengezin aan de rand van de stad. Boeren in de stad, is de werktitel. Hier vind je de eerste beelden. Nog geen idee wat het moet worden. Een boek, een tentoonstelling, of misschien wel niks. Nou, een (foto)boek wordt het zeker – al is het maar voor de zo vriendelijk meewerkende familie.

Lees ook:Projectmatig fotograferen geeft verdieping
Lees ook:Zilveren Camerajaarboek
Lees ook:Nieuw boek: Creatief vogels fotograferen
Lees ook:Jimmy Nelson – ONLY NEW
Lees ook:Back to the seventies met Henry Horenstein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.