De mythe van de mooiste fotolocaties

Een blijvende favoriet op dit blog is een kort stukje van mijn voorganger, met de veelbelovende titel ‘Mooiste plaatsen op aarde’. Wie het linkje in de tekst aanklikt, komt inderdaad bij een lijst met fotografische toplocaties uit. Maar wat zíjn eigenlijk fotografische toplocaties..? Neem de Eiffeltoren: zonder twijfel een van de vaakst gefotografeerde bouwwerken ter wereld. Maar je moet wel met iets héél bijzonders thuiskomen om op te vallen tussen de vele duizenden fotografen die je zijn voorgegaan.

Iets soortgelijks geldt voor het Carnaval in Venetië, een safari in het Krugerpark, en vul maar in… Of je op wereldreis gaat of het dichter bij huis zoekt, maakt op de keper beschouwd weinig uit. De stelling dat alles al een keer (of 100 keer, of 10.000…) gefotografeerd is, biedt weinig soelaas. Als je het zó bekijkt, kun je net zo goed je camera aan de wilgen hangen. Het kan gelukkig ook anders. Een goede vriend van me ging onlangs een paar dagen naar Stockholm, en besloot zich hoofdzakelijk te focussen op details.

Op ePHOTOzine wordt bezoekers gevraagd om hun favoriete fotostek te markeren op de kaart. Op het eerste gezicht lijkt het alsof Engeland het meest fotogenieke land ter wereld is, of op z’n minst van Europa. Totdat je bedenkt dat de site én de meeste bezoekers in Groot-Brittannië gehuisvest zijn.

De moraal van dit verhaal: je kunt bijna overal mooie en minder mooie foto’s maken. Lijstjes van ‘hotspots’ gaan al gauw een eigen leven leiden, nog daargelaten dat niet iedereen een trip naar Verweggistan kan betalen. Trek dus je eigen reisplan en vaar je eigen koers.

Lees ook:I Love Breda: de winnende foto’s
Lees ook:Reportagefoto 19: België en de taalgrens
Lees ook:Meyer Optik Görlitz belooft wedergeboorte legendarische lens
Lees ook:De grootste SD-kaart ter wereld
Lees ook:Deel je fotografische hotspots via Skoutee

Eén reactie op “De mythe van de mooiste fotolocaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.