Ga liever boeven vangen…

“Ga liever boeven vangen”, dat was vroeger zo’n beetje het ergste wat je als politieagent naar je hoofd kon krijgen. Geen “k.k.homo” of andere ongetwijfeld goedbedoelde koosnaampjes, geen stoeptegels, geen molotovcocktails. Om maar te zwijgen van het echt grove geweld uit de loop van terroristen en zware jongens. En als je je zelf niet exact aan de regeltjes houdt, ga je nat voor de rechter.

Dus ik begrijp het wel een béétje dat de dames en heren in uniform de pottenkijkers van de pers af en toe beu zijn. Maar da’s natuurlijk nog geen excuus om een persfotograaf die ogenschijnlijk gewoon z’n werk doet, in de cel te smijten en z’n geheugenkaartje in beslag te nemen. Zoals NRC-fotograaf Chris Keulen afgelopen weekend overkwam, nadat hij foto’s had gemaakt van een vechtpartij in Limburg, waarbij een Amerikaanse militair in burger een actievoerder te lijf ging. Ook al zo’n ongelijke strijd… Tot nu toe laat een bevredigende verklaring – hoor en wederhoor immers – op zich wachten.

In diezelfde woensdagkrant in de opinierubriek een stuk onder de kop ‘Als de politie íéts hard nodig heeft, is het wel streng extern toezicht.’ Dat ging natuurlijk over de geldsmijterij bij de ondernemingsraad, door de toenmalige leiding door de vingers gezien en nu met een op het eerste gezicht rijkelijk coulant rapportje afgedaan. Maar het zou zomaar op andere wantoestanden kunnen slaan. Iedere burger kan voorbeelden opnoemen van (soms behoorlijk zware) strafbare feiten waartegen het bevoegd gezag weinig onderneemt. Kan gebrek aan menskracht of andere middelen zijn, andere prioriteiten… wat dan ook. Dan moet je, denk ik, niet van de weeromstuit verschrikkelijk stoer gaan doen tegen een persfotograaf – temeer omdat het niet de eerste keer is dat de politie op dit front over de schreef lijkt te zijn gegaan. Want dan krijg je al gauw het verwijt: ga liever boeven vangen…

Lees ook:Extra voorstellingen De Aarsman Projectie
Lees ook:Rampenfotograaf maakt z’n eigen nieuws
Lees ook:Politie niet meer ‘beste vriend’ van de persfotograaf
Lees ook:Buiten- en binnenlands nieuws van de week
Lees ook:Niet te filmen of tikkie terug?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.