Nieuwe fase in manipulatie nieuwsfoto’s?

De controverse over ‘shoppen’ bij nieuwsfoto’s en fotoreportages lijkt een nieuwe fase ingegaan. De bekende en meermaals bekroonde jonge multimediajournalist Souvid Datta werd er onlangs op betrapt dat hij een persoon op een oude foto van Mary Ellen Mark, een grootheid die een paar jaar geleden nog werd gelauwerd bij de Sony World Photography Awards voor haar Outstanding Contribution to Photography, gespiegeld en wel in zijn eigen foto had gemonteerd. Dat het een reportage over sekswerkers in Datta’s geboorteland India betrof, maakte het er allemaal natuurlijk niet beter op. Door één zo’n ingreep komt het hele verhaal achter de foto’s opeens op losse schroeven te staan.

Datta is inmiddels van meer van zulke gevallen van beeldplagiaat beschuldigd, en houdt het naar verluidt op een ‘jeugdzonde’. Zijn socialemediakanalen zijn ondertussen uit de lucht. Het uitgebreidere verhaal plus beeld ter illustratie bij Villamedia en PetaPixel.

Lees ook:Canon komt binnenkort met ‘something BIG’
Lees ook:Martin Roemers – Metropolis
Lees ook:Digitaal filmrolletje voor analoge camera’s
Lees ook:Max van Son wint SWPA Netherlands National Award
Lees ook:Nederlanders in prijzen bij fotowedstrijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.