UNESCO neemt het op voor (foto)journalist

Overal ter wereld staat de persvrijheid onder druk en lopen (foto)journalisten gevaar bij de uitoefening van hun werk. Het is gemakkelijk met een beschuldigend vingertje te wijzen naar landen als Syrië, Egypte, Rusland en China, maar ook in de voormalige ‘beschaafde’ wereld holt de situatie achteruit. Dan kun je denken aan Turkije, maar óók aan de VS, waar niet-slaafs-regeringsgezinde media onder Trump niet meer welkom zijn in het Witte Huis. En ook in Nederland wordt het er niet beter op, getuige journalisten, fotografen en filmers die worden gemolesteerd door boze burgers, of bijvoorbeeld worden tegengehouden door de politie dan wel te horen krijgen dat ze hun geheugenkaartje moeten wissen of inleveren.

Verenigde Naties-orgaan UNESCO ziet deze ontwikkelingen met lede ogen aan, en roept professionele fotojournalisten op om beelden in te sturen van collega-journalisten en -fotografen die hun werk niet (meer) ongehinderd en veilig kunnen doen. Een actueel onderwerp, want de afgelopen tien jaar zijn meer dan 800 journalisten tijdens hun werk gedood, terwijl misdrijven tegen journalisten vaak onbestraft blijven. Uit de ingezonden beelden wordt een selectie gekozen, die door UNESCO wordt aangekocht voor niet-exclusief gebruik. Inzenden kan tot 15 april; hier vind je meer informatie.

Lees ook:Sigmund over fotografie
Lees ook:Veel persfotografen omgekomen in 2012
Lees ook:Nederlandse natuurfotograaf raakt blind bij overval
Lees ook:Wedstrijd voor vrouwelijke fotojournalisten
Lees ook:Loert politie stiekem mee over schouder pers?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.