Fotojournalistiek in het digitale tijdperk

World Press Photo heeft onderzoek laten doen naar fotojournalistiek anno nu. Dit mondde uit in een lijvig rapport, The State of News Photography: The Lives and Livelihoods of Photojournalists in the Digital Age. De voornaamste bron vormde een enquête onder de inzenders voor de World Press Photo Contest 2015. Ruim 1500 fotografen uit meer dan honderd landen vulden de uitvoerige vragenlijst in.

Een aantal uitkomsten: driekwart van de deelnemers verdient jaarlijks minder dan 40.000 dollar, en een derde zelfs minder dan 10.000 dollar. En ruim 90 procent belandt wel eens in gevaarlijke situaties tijdens de uitoefening van het beroep. Toch is twee derde gelukkig in z’n beroep. En wat dat ‘z’n’ betreft: nog steeds is slechts 15 procent van de nieuwsfotografen vrouw. De helft van de ondervraagden zet wel eens een beeld in scène. Het is de bedoeling dat dit onderzoek een jaarlijkse traditie wordt.

Lees ook:Hoeveel mag je ‘shoppen’ als fotojournalist?
Lees ook:World Press Photo jaarboek nu verkrijgbaar
Lees ook:World Press Photo trekt recordaantal bezoekers in Amsterdam
Lees ook:World Press Photo komt met online ‘fotoblad’ Witness
Lees ook:World Press Photo van het jaar geen fake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.