Hoeveel mag je ‘shoppen’ als fotojournalist?

World Press Photo diskwalificeerde ruim 20% inzendingen

Nadat in 2013 het nodige was te doen over de World Press Photo van het jaar daarvoor, die overmatig zou zijn ‘geshopt’, besloot World Press Photo de normen aan te scherpen. De gevolgen bleven niet uit: afgelopen editie werd 22 procent van de inzendingen in de voorlaatste ronde gediskwalificeerd, bijna driemaal zo veel als het jaar daarvoor.

Volgens Managing Director Lars Boering zijn de regels duidelijk: aan de inhoud van het beeld mag niet worden gesleuteld. De Amerikaanse National Press Photographers Association (NPPA)  wil echter een discussie op gang brengen over wat precies geoorloofd is en wat niet, en roept daarom de makers van geweigerde foto’s op hun inzendingen openbaar te maken.

Naschrift: 22 procent is kennelijk nog niet genoeg… De burgemeester van Charleroi heeft World Press Photo verzocht de prijs van Giovanni Troilo (1e prijs Contemporary Issues, Stories), omdat deze zijn stad zwart zou hebben gemaakt door de werkelijkheid te vervalsen. WPP ziet geen reden om gehoor te geven aan dit verzoek. Hier de gewraakte fotoserie.

Lees ook:World Press Photo trekt prijs alsnog in
Lees ook:John Moore wint L’Iris d’Or met foto’s ebolacrisis
Lees ook:World Press Photo jaarboek nu verkrijgbaar
Lees ook:World Press Photo strenger inzake Photoshoppen
Lees ook:World Press Photo scherpt regels ‘shoppen’ aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.