Hongarije maakt fotojournalisten leven zuur

Terwijl heel Europa – al dan niet terecht – schande roept over wat er op de Krim plaatsvindt, is het in onze eigen gelederen ook bal. Hongarije, een land waarin het regime al geruime tijd de democratie aan z’n soldatenlaarzen lapt en aan persvrijheid nog minder boodschap heeft dan Poetin, heeft nu een wet aangenomen die het verbiedt om mensen herkenbaar op de foto te zetten zonder hun toestemming. Het gaat, voor de goede orde, om de openbare ruimte – niet om privésituaties zoals in Zweden.

Behalve Hongaarse fotojournalisten zijn ook Hongaarse juristen niet erg blij met de wet, blijkens een artikel in The Guardian. Het vermoeden dringt zich op dat met name overheidsdienaren, al dan niet geüniformeerd, gretig ‘gebruik’ van deze wet zullen maken. Hoe een en ander voor toeristen uitpakt, staat nog te bezien. En dat dan in een land dat grootheden als Robert Capa en Ata Kandó heeft voortgebracht… Oehoe, EU, horen we nog wat van jullie..?

Lees ook:Verboden voor spiegelreflexcamera’s
Lees ook:Wedstrijd voor vrouwelijke fotojournalisten
Lees ook:NVF start onderzoek naar positie fotojournalisten
Lees ook:Tip van de week: veilig op fotojacht
Lees ook:World Press Photo: Balance

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.