Veel persfotografen omgekomen in 2012

Volgens het International Press Institute was 2012 weer een recordjaar qua in het harnas gesneuvelde journalisten, sinds het IPI in 1997 met tellen begon. Maar liefst 132 journalisten kwamen om het leven tijdens het uitoefenen van hun beroep, onder wie een ‘ongewoon hoog aantal fotografen’. Syrië was, niet verwonderlijk, het land waar de meeste slachtoffers vielen. Ook een aantal Nederlandse fotografen, onder wie Jeroen Oerlemans en Marielle van Uitert, ontsprong maar net de dans. Somalië eindigde op een oneervolle tweede plaats.

Misschien wel de eerste fotograaf die in 2013 tijdens zijn werk het leven liet, was overigens geen persfotograaf maar een ordinaire paparazzo die dacht even snel een snapshot van Justin Bieber in z’n witte Ferrari te kunnen nemen toen deze op de vluchtstrook was stilgezet. Bij het oversteken van de weg werd hij door een terreinwagen gegrepen. Over de doden niets dan goeds, maar voor Tim Hetherington heb ik zelf toch meer respect. Achteraf bleek trouwens niet Bieber zelf maar een vriend achter het stuur van de bolide te zitten…

Lees ook:Persfotograaf Jeroen Oerlemans omgekomen
Lees ook:UNESCO neemt het op voor (foto)journalist
Lees ook:Rampenfotograaf maakt z’n eigen nieuws
Lees ook:Frame by Frame: fotojournalistiek in Afghanistan
Lees ook:Benefietveiling voor oorlogsfotografen/reporters

0 reacties op “Veel persfotografen omgekomen in 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.