DuPho en NVF kruisen degens

“Vrede op aarde, in de mensen een welbehagen” is in de kerstperiode niet overal realiteit. Vlak voor de kerst kwam het tot een breuk tussen de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVJ/NVF) en DuPho (Dutch Photographers). Hierdoor kunnen leden van DuPho komend jaar geen gebruik meer maken van de (juridische) dienstverlening van de NVJ; DuPho is voornemens dit gat zelf te vullen.

Beide partijen hebben ieder hun eigen lezing van de oorzaken van het conflict. DuPho vindt onder andere dat de NVJ/NVF zich van “pressiemiddelen” bedient, waaronder een te beperkte verstrekking van perskaarten aan DuPho-leden. De NVJ werpt tegen dat deze perskaart alleen voor fotojournalisten pur sang is bedoeld, en stelt op haar beurt dat DuPho de NVF buiten het bestuur van Pictoright, de organisatie die gaat over de verdeling van de auteursrechtsgelden onder fotografen, probeert te houden. Wordt ongetwijfeld vervolgd, hopelijk met een happy end, want dit conflict lijkt voor de achterban alleen maar nadelige gevolgen te hebben.

Lees ook:Anouk Kruithof – ¡Aguas!
Lees ook:Inzenden voor World Press Photo!
Lees ook:NVF start onderzoek naar positie fotojournalisten
Lees ook:Harley Weir – Boundaries
Lees ook:Annette Den Ouden – Tashja Rafna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.