Contactvellen Cas Oorthuys gedigitaliseerd

Calle Mayor, Madrid, Spanje (1954-1956). © Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum

In aansluiting bij het restauratieproject van de dia’s van Ed van der Elsken gaat het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam binnenkort aan de slag met een tweede omvangrijk project om de nalatenschap van een belangrijke Nederlandse fotograaf te behouden voor het nageslacht. Het gaat om het zogenaamde Kabinet van Cas: een unieke verzameling van maar liefst 442 albums met contactvellen – afdrukken op ware grootte van de 6 bij 6-negatieven van Cas Oorthuys (1908-1975), die tot de belangrijkste documentaire fotografen van zijn generatie wordt gerekend. 

contactvel, Calle Mayor, Madrid, Spanje (1954-1956). © Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum

De kwetsbare albums, met in totaal ruim 500.000 contactafdrukken, vormen niet alleen de sleutel tot Oorthuys’ archief, maar zijn ook op zichzelf beschouwd van grote waarde. Niet in de laatste plaats dankzij de aantekeningen van de maker, die inzicht geven in diens werkwijze.

Vanaf februari komt een deel van de reeds gedigitaliseerde contactvellen online te staan onder de noemer Captions for Cas, in de hoop dat vooral oudere bezoekers hun steentje kunnen bijdragen aan de beschrijving. In september 2018 moet een en ander uitmonden in een overzichtstentoonstelling. Hier vind je meer informatie.

Lees ook:Rotterdam in the Picture
Lees ook:Nederlands Fotomuseum krijgt archief Toon Michiels
Lees ook:Nederlands Fotomuseum kleurt WIT
Lees ook:Collectie Aarsman in Fotomuseum
Lees ook:Het fotoalbum: razend populair

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.