Erwin Blumenfeld – The man who shot beautiful women

En nog meer grote fotografen op televisie vanavond, want om elf uur is op NPO 2 bij AVRO’s Close Up de documentaire Erwin Blumenfeld – The man who shot beautiful women te zien.

Foto: Erwin Blumenfeld – uit genoemde AVRO-documentaire.

Erwin Blumenfeld (1897-1969) was, in de tijd dat bijgaande foto op de cover van Vogue verscheen, de bestbetaalde fotograaf ter wereld. In zijn persoonlijke leven ging het hem echter minder voor de wind. Geboren in Berlijn, verhuisde hij kort na de Eerste Wereldoorlog naar Amsterdam, waar hij in eerste instantie in damesmode handelde. Eind jaren dertig kwam hij in Parijs terecht.

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog belandde de Joodse Blumenfeld als ‘Duitser’ in een interneringskamp, maar in tegenstelling tot vele anderen wist hij in 1941 gelukkig bijtijds naar New York te ontkomen. Daar kwam zijn carrière als fotograaf, die aanvankelijk bijzaak was geweest, pas echt in een stroomversnelling terecht. Ondanks al dat succes lijkt het erop dat hij in 1969 bewust een einde aan zijn leven heeft gemaakt.

Lees ook:De wereld van Erwin Olaf
Lees ook:Studio Harcourt Paris in Close Up
Lees ook:Back to the sixties met Het Grote Jaren 60 Boek
Lees ook:Onbekend werk Capa uitgegeven
Lees ook:Ata Kandó 1913-2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.