Boekcover Stephan Vanfleteren in opspraak

Fotograaf Stephan Vanfleteren, auteur David Van Reybrouck en uitgeverij De Bezige Bij liggen onder vuur vanwege de coverfoto van Congo. Een geschiedenis. De erfgenamen van de hoogbejaarde en inmiddels overleden man op de omslag beweren dat deze foto beledigend voor de Congolezen zou zijn. Bovendien zou de man, Etienne Nkazi, nooit zijn toestemming hebben gegeven voor publicatie. Ze willen dat de gewraakte foto van de omslag verdwijnt, en lijken eveneens aan te sturen op een schadevergoeding.

De advocaat van de tegenpartij bestrijdt deze voorstelling van zaken. Saillant detail is dat het boek werd bekroond voor de mooiste boekomslag van het jaar. En hoewel er kritiek op de inhoud van het boek kwam omdat het Belgische koloniale verleden onderbelicht zou zijn gebleven, behoeft aan de motieven van Vanfleteren niet te worden getwijfeld. Onlangs viel de Belgische fotograaf in de prijzen bij World Press Photo voor zijn aangrijpende portretten van zieke Afrikanen die medische hulp ontvingen aan boord van een hospitaalschip. De rechtbank in Brussel doet medio mei uitspraak.

Update: de eis is door de rechter afgewezen.

Lees ook:Paul Hansen wint World Press Photo
Lees ook:Vanfleteren jr. fotografeert vader Stephan
Lees ook:Pil verslaat jpeg-formaat als beste Belgische uitvinding
Lees ook:Fotowedstrijd na bijna dertig jaar prijs…
Lees ook:Volkskrant Magazine in teken Naarden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.