Dramatische foto’s Koninginnedag: publiceren of niet?

© ANP

Het AD plaatste op de dag na Koninginnedag de foto van de dader gewoon op de voorpagina: ik schreef er al eerder over. Overal hoor ik om mij heen verschillende meningen over dit besluit van het AD, die op hun site nog meer dramatische beelden laten zien.

In Nederland is het niet toegestaan verdachten herkenbaar af te beelden. En verdacht is een ieder die nog niet veroordeeld is door een onafhankelijke rechter. Op zich is deze scheideing der machten in ons rechtssysteem een groot goed, waar ik voor de volle honderd procent achter blijf staan.

Maar de vraag is hier wel: hoe ‘verdacht’ is deze man, die helaas is overleden (hij had niet gedronken, lees ik net via Twitter). De hele wereld zag toch wat er gebeurde? Er zat toch niemand anders in die auto? De verdachte is hier direct ook de dader, want voor het oog van de hele wereld.

Op de hier afgebeelde foto is niemand herkenbaar. En toch vind ik deze foto minstens zo indrukwekkend. Die man die daar ligt, dat kind dat daar zit, al die oranje mensen die daar staan te kijken… een beeld voor die mensen dat zij nooit zullen vergeten. En wat een alertheid van de fotograaf, dat hij door blijft werken! Deze uitsnede, zou dat per ongeluk zijn? Want hij is perfect. Neem de 1/3 regel eens in gedachte en pas deze toe op dit beeld. Geweldig toch?

Het moet toch wel gek gaan als we deze en andere foto’s volgend jaar niet terug zien. Rond Koninginnedag, tijdens de Zilveren Camera, World Press Photo en wie weet waar nog meer. Terecht, want het blijven schokkende beelden. En dat is zeker ook een van de taken van een fotojournalist: de gruwelijke werkelijkheid vastleggen.

Lees ook:Foto’s aanslag Koninginnedag
Lees ook:Een foto liegt meer dan ooit
Lees ook:Zilveren Camera: Koninginnedag natuurlijk
Lees ook:Koninginnedag
Lees ook:Fotografie als aanklacht tegen kinderarbeid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.