Chocolade-expeditie (1951)

De expositie in het Tropenmuseum in Amsterdam toont foto- en filmmateriaal dat gemaakt is tijdens de Chocolade Expeditie naar Ghana in 1951. Chocoladefabrikant Van Houten besloot een bedrijfsfilm te maken en daarvoor de oogst van cacaobonen in Ghana (toen Goudkust) vast te leggen. Fotograaf Frits Lemaire (1921-2005) en cineast Louis van Gasteren waren lid van de expeditie. Lemaire ging mee als cameraman en maakte onderweg veel foto’s.

In ‘De Chocolade Expeditie’ is een selectie van het foto- en filmmateriaal van de reis van Amsterdam naar Accra te zien. Aangevuld met fragmenten uit het dagboek en souvenirs van Van Gasteren, reconstrueren deze beelden het verhaal van de reis. De foto’s van Lemaire verbinden zich op een prachtige manier met de dagboekfragmenten van Van Gasteren. Uit alles blijkt hun ontzag voor de grootsheid van de Sahara. De verstilde beelden van oases, golvende vlakten, zoutputten, rotsblokken en bewoners van de woestijn laten zien dat de Sahara meer is dan alleen een eindeloze zandvlakte.

Het expeditieteam bestond uit Louis van Gasteren, Theo van Haren Noman , Frits Lemaire, Joeske Odufré, Peter Gons en Mimi van Gasteren-Jaffé. De expeditieleden reden naar Marseille, staken de Middellandse zee over en doorkruisten de Sahara. Via Nigeria bereikten ze uiteindelijk Ghana. Via dezelfde weg ging het team ook weer terug.  De expeditie kreeg veel aandacht in de pers. Er was een groot afscheid op de Dam met d’Ailly (burgemeester van Amsterdam) en de burgemeester van Weesp. Daarnaast nam het team een speech (op grammofoonplaat) van burgemeester d’Ailly mee om aan de gouverneur van Accra te overhandigen.
Frits Lemaire (1921-2005) begon voor de Tweede Wereldoorlog zijn loopbaan in de filmindustrie als cameraman. Naast de camera ontdekt hij later ook het fototoestel. Lemaire specialiseerde zich in eerste instantie als toneelfotograaf, daarnaast behoorde de portretfotografie tot zijn vakgebied. Sinds 2003 is het archief van Frits Lemaire ondergebracht bij het Maria Austria Instituut in Amsterdam. Met één van de foto’s van de expeditie naar Ghana won hij de zilveren bokaal van de fotografenvereniging  A.A.F.V. De tentoonstelling duurt tot 14 juli.

Info: www.tropenmuseum.nl.

Lees ook:Canon steunt onderzoek naar ijsberen
Lees ook:Pete Souza: daar is-ie weer
Lees ook:Foam exposeert in China
Lees ook:Fotograferen in extreme kou
Lees ook:Urban Art Army in Amsterdam

3 reacties op “Chocolade-expeditie (1951)

 1. Maria Delorme

  Wat leuk deze publiciteit. Pieter Gons (niet Peter) was mijn oom. Hij is op 14 april 2007 overleden in Zuid-Afrika. Zijn kinderen zijn ook op dehoogte gesteld. Bedankt. Maria

    /   Beantwoorden  / 
  1. Willem Laros

   Leuk – dank voor je reactie! Ga je naar de tentoonstelling toe? Misschien leuk nog eens te vertellen wat je er van vond.

   Willem Laros

     /   Beantwoorden  / 
 2. Maria Delorme

  Wullem Laros,
  Wat is uw connectie met deze expeditie. Ik hoorde eerst dat de tentoonstelling al gestopt was, nu hoor ik dat hij er nog is. Ga op onderzoek uit en
  dan er heen. Ook de film wil ik graag zien. Van de tweede expeditie van mijn oom heb ik 2 foto`s, op 1 ervan staat Louis van Gasteren(was in 1953). Jammer dat ik niet wist dat de tentoonstelling ook in het Tropenmuseum was. Ik ben vaak in Amsterdam.
  Vriendelijke groet
  Maria

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.