Boekjes: Fotograferen met…

Van Pearson Education Benelux uit Amsterdam bekeek ik enkele boekjes uit de serie Fotograferen met. In dit geval met de Canon 1000D en de Olympus E-420 en E-520. Auteur is Jeroen Horlings, in de Olympus-uitgave bijgestaan door Kees Krick.

Als ik in de tweede zin van het voorwoord al een ernstige taalfout vind (vind als het vindt moet zijn), dan hoop ik maar dat de fotografische kennis van de auteur verder reikt dan zijn taalbeheersing. En dat blijkt gelukkig zo te zijn. Stoort u zich dus bijvoorbeeld niet aan het vele – en vrijwel steeds verkeerd gebruikte – ‘doordat’ en aan een woord als ‘voorgeprogrammeerd’: dat laatste is klinkklare onzin. ‘Er is een aantal feiten en weetjes die erg nuttig zijn’ (pag. 29) is een zin waar mijn tenen van krullen.

Canon 1000D

De Canon-uitgave om te beginnen. Van de pakweg 160 pagina’s is ongeveer de helft gewijd aan (het omgaan met) de camera, de rest aan onderwerpen als fotograferen (compositie) en beeldbewerking. Wat dit laatste betreft: Photoshop Elements (6) wordt als programma gebruikt, de eigen software van de camerafabrikant komt in het geheel niet aan de orde. En dat is best jammer èn onverwacht.
Voor een auteur is het altijd een moeilijke keuze: volledig zijn of toespitsen op de essentie – in dit geval de camera. Het resultaat is vaak van allebei wat, maar dan niet volledig. Van twee walletjes eten levert lang niet altijd het gewenste bevredigingsniveau op.
Net als de besproken camera richt het boekje zich op de beginnende, of herintredende fotograaf. Met als uitgangspunt dat de gebruiksaanwijzing van een camera weliswaar volledig alle functies beschrijft, maar zonder de toevoeging waarom en in welke gevallen een bepaalde instelling zinvol is. En daarbij schiet de uitgave in redelijke mate te hulp. Een paar suggesties voor aanvullingen heb ik nog wel.
De auteur wijst op de gevaren van stof bij het wisselen van lens. Een extra tip is de camera met de opening naar beneden houden, zodat de kans op dalend vuil erg klein wordt. Al vroeg in het boek spreekt de auteur van ‘stops’, zonder uit te leggen wat een stop is. Pas op pagina 62 komt dit begrip aan de orde. In de fotocursussen die ik geef merk ik dat dit begrip bij veel beginnende fotografen – en dus Canon 1000D-klanten – niet bekend is. Diafragmagetallen worden weergegeven als f2,8 en f22, maar de juiste schrijfwijze is f/2,8 en f/22. ‘In de tijd van negatieffilms bestonden er verschillende gradaties van lichtgevoeligheid’. Au, denk ik dan. Want het geldt ook voor positieffilms (dia’s) en de verleden tijd lijkt me volkomen onterecht. In de tabel met Kelvin-waarden (pag. 47) is daglicht ineens 6000 Kelvin, terwijl menigeen toch uitgaat van 5000 tot 5200 graden Kelvin. Een handige tip zou nog zijn te experimenteren met de witbalans: een zonsonder- of opgang in de stand Bewolkt wordt vaak stukken mooier, warmer. In het stukje over de belichtingscompensatie wordt met geen woord gerept over de 18% grijswaarde, waarop de lichtmeter van de camera is ingesteld. Juist daarmee is echter zo goed te verklaren waarom een wintersportfoto in de zon een grote kans loopt onderbelicht te worden. De uitleg van de P, M, Tv en Av standen op de camera (pag. 66) schiet tekort. ‘In de P stand werkt de camera in principe automatisch’, vindt Horlings. Bij de Av- en Tv-stand werkt elke Canon echter even ‘automatisch’ als in de P-stand. Ook in de P-stand kun je direct het diafragma (dus de scherptediepte) beïnvloeden. Het grootste voordeel van de P-stand t.o.v. de twee andere vind ik de snelheid waarmee je kunt werken: er zijn geen verschillen in de mate van het ‘automatisch’ functioneren van de camera. 

Olympus E-420 en E-520

De uitgave voor deze twee Olympus-camera’s volgt hetzelfde stramien. Hier en daar worden ook dezelfde voorbeeldfoto’s gebruikt. Duidelijk wordt uiteengezet wat het four thirds beeldformaat betekent en welke voor- en nadelen er aan kleven.
Natuurlijk gaan de auteurs ook hier uitvoerig in op alle knoppen en mogelijkheden van de twee camera’s. Maar of je ‘met een wit vel papier de camera op elk soort licht kan instellen’ betwijfel ik: welk wit vel papier is daadwerkelijk wit?

De boekjes Fotograferen met vormen zeker een aanvulling op de gebruiksaanwijzing van de besproken camera’s. Maar op de inhoud van de boekjes valt ook wel het nodige op te merken.

Fotograferen met een Canon 1000D
ISBN 978 90 430 1716 9 | 160 pagina’s | € 19,95

Fotograferen met een Olympus E-420 E-520
ISBN 978 90 430 1580 6 | 160 pagina’s | € 19,95

Lees ook:Praktijkboekjes NIDF
Lees ook:[Boek] Foto Pockets: de handleiding uitgelegd
Lees ook:Firmware-updates voor de Olympus PEN en Micro Four Thirds-objectieven zorgen voor betere scherpstelling
Lees ook:Foto Pocket Canon EOS 50D
Lees ook:Boek: Canon EOS 500D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.