Fotoboek over mijnwerkersgemeenschappen in Bolivia

Pascal van Heesch: eerste boek

Pascal van Heesch presenteert zijn eerste boek, Mineros de Bolivia. Aan de hand van indrukwekkende zwart-witbeelden neemt hij de kijker mee naar de wereld van de mijnwerkers in Bolivia. Het boek is gepubliceerd door de Boliviaanse uitgeverij Luna Llena. De tekst is verzorgd door Renate Sun-Louw op basis van informatie verzameld door de fotograaf.

Bolivia kent een lange mijnwerkershistorie. De grond is er rijk aan delfstoffen: goud, zilver, tin, lood, edelstenen, gas. Bolivia zou het welvarendste land van Zuid-Amerika kunnen zijn. In werkelijkheid is het een van de armste landen van het continent. De eeuwenlange Spaanse overheersing en de daarop volgende politieke instabiliteit hebben hun tol geëist. De grond is geplunderd, maar nog niet uitgeput. Tegenwoordig werken nog steeds veel Bolivianen in de mijnbouw. De omstandigheden zijn zwaar. Met een scherpe blik heeft Pascal van Heesch het harde leven van de mijnwerkers in al zijn facetten vastgelegd: de minderjarige jongens die voor het eerst aan het werk gaan in de mijn; het leven in de mijnwerkersdorpen; de protesten van gepensioneerde mijnwerkers die geen pensioen krijgen; het contrast tussen de grote coöperaties en de eenzame avonturiers.

Mineros de Bolivia is gepubliceerd door Juan Christobal Quiroga, editor bij Luna Llena. Quiroga: “Ik vind het belangrijk dat het leven van Boliviaanse mijnwerkers wordt vastgelegd en gedeeld, zodat Bolivianen én niet-Bolivianen zich een beeld kunnen vormen van de dagelijkse werkelijkheid van de arbeiders.”

Pascal van Heesch (1969) heeft zich gespecialiseerd in sociale documentaires. Hij werkt meestal langdurig aan een onderwerp. Daarbij verdiept hij zich in het dagelijks leven en overleven van mensen. De serie Mineros de Bolivia is in zijn geheel verscheidende keren tentoongesteld in Nederland, Bolivia en Spanje.

Distributie buiten Bolivia is in eigen beheer van de fotograaf.

Mineros de Bolivia
Fotografie: Pascal van Heesch

Tekstredactie: Renate Sun-Louw
Uitgeverij: Luna Llena
Prijs: € 15
Boek 21 x 16 cm
Paperback 55 pagina’s, 38 foto’s offset zwart/wit

Tekst in Spaans en Engels ISBN 978 99954 704 3 2

Lees ook:Focus april 2009
Lees ook:Renate Oskam wint retrofotowedstrijd
Lees ook:Fotograaf schrijft boek over vis
Lees ook:Abstracte fotografie in Foam [met wereldprimeur]
Lees ook:Een Deen in Japan

2 reacties op “Fotoboek over mijnwerkersgemeenschappen in Bolivia

  1. Ruben

    Komt me erg bekend voor. Was ik niet bij dit interview ooit?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Willem Laros

    Ja, dat zou wel kunnen. Maar nu is er dus het boek. Ben benieuwd – de foto’s waren erg indrukwekkend.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.