Hoe goed ben je in het herkennen van beeldmanipulatie? Test het zelf!

Dat foto’s wél liegen, weten we allemaal: van het model dat kunstmatig een slankere taille en langere benen kreeg tot en met de nieuwsfoto die bij nader inzien fake news blijkt. Maar hoe goed zijn we in staat om zelf in te schatten of een foto gemanipuleerd is of niet…?

De Britse Universiteit van Warwick doet daar onderzoek naar, en met behulp van een onlinetest met alledaagse kiekjes kun je je eigen vaardigheden als ‘fotodetective’ op de proef stellen. Meedoen kost alleen tien minuten van je tijd en is anoniem; alleen moet je de Engelse taal redelijk beheersen. Na afloop bleek ik een zeven te hebben gescoord op een schaal van één tot tien – maar net boven het gemiddelde (schaam schaam…). Klik op het plaatje om naar de test te gaan.

Lees ook:Meld Misdaad Anoniem – in woord en beeld
Lees ook:Handleidingen: wat moet je ermee?
Lees ook:Villamedia onderzoekt tarieven fotojournalisten
Lees ook:NVF start onderzoek naar positie fotojournalisten
Lees ook:Tips voor betere foto’s | 4/25

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.