Photoshop CC 2015: Dehaze

Een van de meest besproken functies in de nieuwste release van Photoshop CC is de functie Dehaze, te vinden in Camera Raw. Mocht je in JPEG-formaat fotograferen, dan kun je natuurlijk ook in Bridge voor Openen in Camera Raw kiezen. De regelaar Dehaze is te vinden onder Effecten. Wat er in wezen gebeurt bij deze nogal heiige foto aan de kust, is dat het contrast wordt verhoogd, wat je ook kunt zien aan het histogram. Je zou eenzelfde effect kunnen bereiken door aan de curve te trekken, eventueel in combinatie met een wat hogere kleurverzadiging. Persoonlijk vind ik dit een leuk extraatje, maar niet echt wereldschokkend. Maar dat komt ook omdat Photoshop al zó goed en uitgebreid was dat er letterlijk weinig meer aan toe te voegen viel. Zeg nou zelf: een fotobewerkingsprogramma waarmee je bomen kunt planten en brandjes kunt stichten…

Wat ik in CC 2015 direct miste, was de optie Opslaan voor web. Niet de meest elegante manier om verkleinde foto’s op te slaan, want de exif werd gestript, maar wél handig om je foto’s zo compact mogelijk weg te schrijven, bijvoorbeeld voor dit blog. Wees gerust: Opslaan voor web bestaat nog steeds, maar zit nu verstopt achter Bestand > Exporteren. De toevoeging (verouderd) en de onmogelijke ‘sneltoetscombinatie’ laten doorschemeren dat Adobe geen voorstander van deze aanpak is.

Update: Lightroom 6.1-gebruikers moeten het zonder de met ‘Dehaze’ vergelijkbare functie ‘Nevel verwijderen’ in Lightroom CC stellen. Maar gelukkig heeft Piet Van den Eynde van Photofacts Academy een workaround ontdekt. Hier vind je de (ook voor niet-leden) gratis video-tutorial en kun je de benodigde presets downloaden.

Lees ook:Alternatieven voor Adobe / Adobe Photoshop Elements – III
Lees ook:Fotografische afko’s (2) – XMP
Lees ook:Lightroom: importeren van beelden
Lees ook:Tip van de week: Photoshop CC 2018 in vogelvlucht
Lees ook:Tip van de week: bestandsformaat, kleurruimte en kleurdiepte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.