Een beeld – met of zonder woorden

Studenten.... of toch niet? © Jörgen Caris

Een gezegde luidt: een beeld zegt meer dan duizend woorden. Dat kan zo zijn, dat is soms ook zo, maar toch kunnen woorden wel degelijk iets belangrijks toevoegen aan een beeld. Ik heb hier een goed voorbeeld gevonden.

Als je naar deze foto kijkt, dan zie je drie mensen: twee vrouwen en een man. Man met bontkraag, vrouw met opgestroopte mouwen. Het is binnen. Studenten wellicht, die iets aan het lezen zijn? Of een lezing? Zit de vrouw voorin iets voor te lezen misschien?

Het beeld krijgt een geheel andere wending als ik vertel wat we hier zien. Het zijn verslaafden die leren filosoferen. Een project van de Rotterdamse daklozenopvang. Op de foto zien we drie verslaafden die een tekst overdenken tijdens een van de filosofielessen.

Tja, nu is het toch ineens een heel ander beeld… door de woorden. Tekst en beeld: soms kunnen ze prima zonder elkaar, maar vaak zijn ze ook complementair of zelfs onmisbaar voor elkaar.

Lees ook:Adoptiekinderen Haïti op voorpagina [1/2]
Lees ook:Knooppunt in beeld
Lees ook:Het moment – de foto vertelt
Lees ook:Maak ‘verhaal’ van foto
Lees ook:De ideale vrouw…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.