Trouw zaterdag 3 januari

Trouw zaterdag 3 januari

Een schaatsfoto op het omslag: de keuze is moeilijk origineel te noemen en eigenlijk hoeft dat ook niet. Zoveel schaatsdagen hebben we niet: op die weinige kun je geen bos tulpen op de ‘verkopende’ pagina zetten. Een buitenlandse nieuwsfoto zou hooguit kunnen. Nee, vandaag een schaatsfoto graag!
De gekozen foto van William Hoogteyling is op het eerste gezicht erg traditioneel. V.l.n.r. wilg, schaatser, hoofdonderwerp schaatser, bootje, molen. In de verte is nog een molen. De Molentocht dus, en niet de eerste toertocht op het Henschotermeer, zoals het artikel ernaast je wellicht op het verkeerde been zet. Want aan het Henschotermeer staan geen molens, meen ik me te herinneren.

De man zo pal in het midden (té pal in het midden, vind ik trouwens) staat gebogen over ongetwijfeld zijn mobieltje. Dat is wel jammer: ik zie liever een mooie schaatsslag dan iets wat je altijd en overal al ziet: mensen met een mobieltje in hun hand. Nee, dan had ik maar even (?) gewacht. Was er ook tijd geweest om iets zorgvuldiger te componeren, William. Dan laat je die moderne lantaarnpaal rechts net uit beeld. Komen er iets meer wilgen links bij. Toch iets meer telelens: die molen hoeft er niet helemaal op. Halen we gelijk de horizon iets uit het midden. ‘Centralitis’ noem ik de gewoonte om alles maar in het midden te fotograferen. Niet doen! 

Ik kan de foto op locatie niet overmaken, maar een andere uitsnede maakt duidelijk wat mijn bedoeling is. Deze foto wordt natuurlijk beter als je het op locatie gelijk ‘goed’ doet. William.

Betere compositie, zelfde Hollandse sfeer

Lees ook:Mooie schaatsfoto’s naar NOS
Lees ook:Afsnijden ‘onzin’?
Lees ook:Kinderdijk: cliché’s vermijden
Lees ook:Hoofdonderwerp UIT het midden: of niet?
Lees ook:Alles in beeld? Nergens voor nodig!

3 reacties op “Trouw zaterdag 3 januari

 1. Evelyn

  wat een onzin. er is niks mis met die foto in trouw, naar mijn smaak. ik vind dingen halverwege afsnijden juist lelijk. nu heb je zowel het bootje als de molen op een hele lelijke manier afgesneden. dat vind ik beroerder dan dat er eens een keer iets in het midden staat. kan gebeuren, toch? dat moet je niet met allerlei rare ingrepen proberen te voorkomen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Andrew

  Die lantaarnpaal op de foto van Trouw is wel degelijk storend plus al die bomen er omheen. Ik vind de uitsnijding wel mooier, qua compositie (lijkt nu bijna op een schilderij), maar ik denk dat de gedachte van de foto wegvalt. Juist de oude man, met de oude schaatsen die een moderne mobiele telefoon in zijn hand heeft, geeft een leuk contrast. Nu is hij verweven in het plaatje, wanneer gecentraliseerd het onderwerp. Ik weet niet wat ik beter vind.

    /   Beantwoorden  / 
 3. charles grisel

  Het is gewoon een goede foto. De uitgesnede foto is nog beter. Juist de combinatie van “traditionele” hollandse sfeeronderwerpen (molen, ijs, schaatser, bootje, licht) maakt deze compositie sfeerbepalend. Het lijkt oubollig maar het is heel knap gedaan. Bij een goede foto gaat alles om de indruk: het gevoel wat je als buitenstaander bij een beeld krijgt. Het gevoel wat ik hierbij krijg is dat we voor het eerst weer eens een echte “Hollandse” winter hebben. Dus…prima gedaan!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.