Camera accessoires voor de beginnende fotograaf op een rijtje

Camera accessoires voor de beginnende fotograaf op een rijtje

camera.accessoiresIs de camera krachtiger dan de pen? Al in 1911 formuleerde een bekend redacteur de volgende stelling: “Een foto zegt meer dan duizend woorden” en daar zijn wij het inderdaad helemaal mee eens. Met een goede foto kun je uitstekend een bepaalde sfeer of bepaald gevoel overbrengen van dat moment. Voor alle beginnende fotografen hebben wij hierna een lijst samengesteld met de belangrijkste benodigdheden voor de fotografiehobby.

In de huidige tijd waarin foto’s op sociale media, mede dankzij apps als Instagram en Snapchat, steeds dominanter worden, wagen ook steeds meer mensen zich aan fotografie. Met een goede smartphone kunnen leuke foto’s gemaakt worden, maar voor echt goede resultaten is het beter om een professionele camera te hebben. Bovendien is het goed om te weten hoe het meeste uit de camera gehaald kan worden. Uiteraard vertellen we hierbij ook waarop gelet moet worden bij de aanschaf.

Goede basiskennis over fotografie

Om het meeste uit de fotografiehobby te kunnen halen, zijn er twee dingen nodig: goed materiaal en de juiste kennis. Met het meest geavanceerde materiaal en de meest uitgebreide accessoires is prachtige fotografie mogelijk, maar zonder kennis is dit alsnog onmogelijk. De basis van de hobby ligt dan ook bij het leren fotograferen. Dit kan op allerlei manieren. Veel mensen leren simpelweg met vallen en opstaan hoe ze de camera moeten gebruiken, maar er kan net wat sneller geleerd worden door informatie op te zoeken. Het verschilt per persoon wat het beste werkt. Voor sommigen is het voldoende om een paar instructievideo’s op YouTube op te zoeken, anderen schaffen liever een fotografieboek aan. Beide methodes werken prima om de camera te leren kennen.

Juiste accessoires

Met de juiste accessoires kan er het meeste uit de camera gehaald worden, opties toegevoegd worden en kan de camera bovendien beschermd worden. De volgende accessoires mogen eigenlijk niet ontbreken.

Camera statief

In veel gevallen lijkt een camera statief wellicht niet direct een vereiste. Toch blijkt een statief vaak geen overbodige luxe te zijn. Met name in situaties met weinig licht is het belangrijk dat de camera zo stil mogelijk gehouden wordt. Zo is de foto scherper en het resultaat veel mooier. Zelfs met een vaste hand is het erg moeilijk om een camera volledig stil te houden, zeker op het moment dat er op het sluiterknopje gedrukt wordt.

Dit probleem kan voorkomen worden met een camera statief. De camera staat volledig stil, waardoor ook bij slecht licht foto’s gemaakt kunnen worden. Ook voor time lapses is een camera statief ideaal. De meeste camera’s worden geleverd met een afstandsbediening. Deze kan gebruikt worden om foto’s te maken zonder de camera zelf aan te raken. Hiermee kan voorkomen worden dat de foto alsnog bewogen is, ondanks het statief.

Cameratas

Het is een open deur, maar een goede cameratas is belangrijk voor iedere fotograaf. Camera tassen beschermen niet alleen de camera, maar bieden ook opslagruimte voor allerlei benodigdheden. Bedenk vooraf wat er meegenomen moet worden bij een fotografietripje en kijk of al deze spullen in de tas gestopt kunnen worden.

Denk hierbij aan vakjes voor extra batterijen, een vakje voor kabeltjes, objectieven, lenzenkapjes en een schoonmaaksetje. Bekijk ook of de tas waterdicht is of niet. Camera tassen met rits zijn dit vaak tot op zekere hoogte, terwijl tassen met enkel klittenband niet geschikt zijn voor regenachtige situaties.

Extra accu

U zult niet de eerste zijn die net een prachtige locatie heeft gevonden voor een foto, om erachter te komen dat de accu van de camera inmiddels leeg is. Voorkom dit soort teleurstellingen door een extra accu aan te schaffen. Over het algemeen zijn deze niet erg duur, terwijl op deze wijze veel meer foto’s gemaakt kunnen worden zonder tussentijds te moeten opladen.

Voor lange trips zonder oplaadmogelijkheden is het bovendien een optie om een oplader aan te schaffen die op zonne-energie werkt. Hoewel dit een trage manier van opladen is, is het wel een eindeloze bron van energie. Ook een externe accu waarmee de camera opgeladen kan worden, is een goede optie.

Objectieven

Met verschillende objectieven kunnen verschillende soorten foto’s gemaakt worden. Voor beginners is dit niet direct iets om je blind op te staren, omdat vaardigheid een groot onderdeel is van goede fotografie. Drie objectieven die de meeste mensen hebben of in elk geval als eerste aanschaffen zijn:

  • Standaardzoom: in principe het standaardobjectief dat je altijd hebt, waarmee er vrij allround foto’s gemaakt kunnen worden
  • Macrolens: voor foto’s van dichtbij
  • Telelens: waarmee er met name op grote afstand prachtige foto’s gemaakt kunnen worden

Welke objectieven uiteindelijk aangeschaft worden hangt ook af van de persoonlijke voorkeur. Wilt u graag foto’s van kleine objecten maken, dan is de macrolens een must-have.

Geheugenkaarten

Foto’s, zeker van hoge kwaliteit, nemen bijzonder veel ruimte in op een geheugenkaart. Zorg altijd voor voldoende ruimte op de geheugenkaart en schaf eventueel meerdere kaartjes aan. Zelfs geheugenkaarten met 64 GB opslagruimte zijn tegenwoordig relatief goedkoop.

Let hierbij ook op de verwerkingssnelheid van het geheugenkaartje. Dit kan invloed hebben op de uiteindelijke kwaliteit van de foto of het filmpje. Hoe hoger deze snelheid is, hoe beter de beelden verwerkt worden. Het is zonde om in te leveren op kwaliteit wanneer u een dure camera heeft, omdat er is bespaard op een simpel geheugenkaartje.

De juiste computersoftware

Iets waar regelmatig overheen gekeken wordt: de juiste computersoftware om de beelden mee te verwerken en bewerken. De mooiste foto’s kunnen nog mooier gemaakt worden door ze enigszins te bewerken met goede software.

Het gaat hier vaak niet om rigoureuze bewerkingen met Photoshop, maar bijvoorbeeld om het verbeteren van de helderheid, de glans of de contrasten op de foto. Iedere professionele foto wordt altijd minimaal een klein beetje bewerkt, zelfs wanneer de foto met de best mogelijke camera gemaakt is.

Met Photoshop is uiteraard erg veel mogelijk op fotogebied. Wel is dit vrij dure software. Andere opties zijn onder meer IrfanView en RawTherapee. Ook voor het gebruik van deze software geldt dat er veel oefening nodig is om het meeste uit de programma’s te halen. Een stelregel is dat er normaal gesproken niet te veel grote aanpassingen nodig zijn. Filters á la Instagram worden binnen de fotografiehobby doorgaans gezien als zwaar over de top.