Fujifilm X-Pro2 op de proef

Een foto met de nieuwe Fujifilm X-Pro2 met 23 mm F 1,4 op ISO 2500. Verderop een detailuitsnede. Adobe kan al met de raw-bestanden overweg.

Op uitnodiging van Fujifilm mocht de Nederlandse fotopers vandaag in het Louwman Museum in Den Haag stoeien met de onlangs aangekondigde nieuwe cameramodellen. Elke aanwezige werd op de schitterende collectie antieke auto’s losgelaten met een nagelnieuwe X-Pro2 systeemcamera met groothoek- of standaardobjectief, maar ook bijvoorbeeld de X70 edelcompact met vast groothoekobjectief kon uitgeprobeerd worden.

Van tevoren gaf Sales Manager Netherlands Maarten van Norden tekst en uitleg over de nieuwe apparatuur én de strategie van Fujifilm. Omdat aan goedkopere compactcameraatjes voor alleman/vrouw weinig eer meer valt te behalen, concentreert het merk zich op de liefhebber en de (semi)prof die niet te zwaar bepakt op pad wil. In zo’n vijf jaar tijd heeft Fujifilm na een voorzichtig begin met de X100 een compleet scala aan body’s en objectieven uit de grond gestampt, met de eigen X-Trans-sensoren als grote troef.

100% uitsnede uit de foto hierboven. Na de raw-conversie is geen ruisvermindering of verscherping toegepast.

Bij de nieuwere modellen is de beeldkwaliteit niet meer alleenzaligmakend. Tekenend is het verschil in AF-snelheid tussen de X-Pro1, het oermodel systeemcamera, en zijn opvolger de X-Pro2: zelfs in het spaarzaam verlichte museum werkte de autofocus snel en trefzeker. Ook handmatig scherpstellen was zelfs met een 23 mm groothoek (35 mm omgerekend naar full-frame) een peulenschil, maar de grootste verademing was toch wel het ‘pientere pookje’: een klein joystickje op de achterkant waarmee je zonder gedoe het gewenste scherpstelpunt kunt selecteren.

Binnenkort verschijnt een firmware-update die de oudere X-E2 in zulke verbeteringen moet laten delen, en we zijn heel benieuwd of onze ergernissen op het AF-vlak daarna tot het verleden behoren!

Lees ook:Fujifilm X-E2 krijgt zoeker X-T1
Lees ook:Grote firmware-update voor X-Pro1/X-E1
Lees ook:Tip van de week: systeemcameraweetjes
Lees ook:Groothoekconverter voor Fujifilm X100
Lees ook:Tip van de week: handmatig scherpstellen met een systeemcamera

2 reacties op “Fujifilm X-Pro2 op de proef

  1. Ed

    Prachtige camera Fujifilm X-Pro2 maar jammmer dat het geen 4k film functie heeft.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Raymond Harper

    Daar werden gisteren ook kritische vragen over gesteld (en over de eveneens ontbrekende 4K-fotofunctie voor supersnelle serieopnames). Het antwoord van Fujifilm is dat men camera’s bouwt voor een doelgroep die hoofdzakelijk geïnteresseerd is in fotografie met een zo hoog mogelijke beeldkwaliteit in een compact jasje. De hardware van de X-Pro2 kan 4K trouwens aan en Fujifilm is sterk in firmware-updates, dus wat niet is…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.