Fotografische hypes – 2

Directklaar

De geschiedenis herhaalt zich. Nadat ook de gewone man/vrouw de cd-speler had omarmd, herontdekte de ware audiofiel de verguisde platenspeler. Aangezien die dingen tegenwoordig ook voor een habbekrats zu haben zijn, zou het me niet verbazen wanneer binnenkort het cassettebandje weer wordt afgestoft.

Analoge versus digitale fotografie: idem dito. Het meest opmerkelijke aspect daarvan is vermoedelijk de wederopstanding van de directklaarfilm. Uitvinder Polaroid had al afgehaakt, maar Fujifilm en sinds enige tijd ook Lomography.com doen goede zaken. Nou is elke digitale foto in zekere zin ‘direct klaar’, maar het blijft altijd leuk om iets in je handen te kunnen houden (al worden vandaag de dag minder foto’s geprint dan ooit). Wat ook wellicht meespeelt, is het ‘unieke’ karakter van elke foto – in tegenstelling tot het digitale bestandje, dat tot in het oneindige vermenigvuldigbaar is zonder kwaliteitsverlies. Je voelt je toch een beetje Sarah Moon, met zo’n vogelhuisje.

Nou werkten Sarah Moon en gelijkgezinden niet met een modale Polaroidcamera, maar met grootformaat camera’s die foto’s van tot wel 50 bij 60 centimeter uitspuwden. Mocht je tóch een (digitale) kopie van je Polaroidje willen hebben, dan ben je het haasje, zoals sommigen in de praktijk hebben ontdekt. En stel je maakt foto’s met zo’n ding op een party. Als je ze weggeeft aan de gefotografeerde feestvierders, ben je ze zelf voorgoed kwijt. En als je ze houdt, staan zij weer met lege handen. Niet echt relaxed fotograferen zo…

Polaroid zelf maakt weer opnieuw directklaarcamera’s, maar nu digitale. Net zo basaal als hun analoge voorgangers, maar met een piepklein ingebouwd printertje dat werkt met speciaal papier plus een geheugenkaart – en soms zelfs een ingebouwd schermpje. Compacter dan het origineel, en goedkoper en milieuvriendelijker in het gebruik. Het is mijn ding niet echt, maar als ik moest kiezen…

Lees ook:Polaroid-film heet weer Polaroid als vanouds
Lees ook:Polaroid goes Gaga
Lees ook:Tip 15|500 Het LCD-scherm van de camera
Lees ook:Impossible in zee met Eley Kishimoto
Lees ook:Systeemcamera’s voor spotprijzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.