De magie van de Rolleiflex

De grote belangstelling voor de tentoonstellingen van Vivian Maier en eerder Diane Arbus wijst op de aantrekkingskracht van old skool straatfotografie. Geen geniepig gedoe met telelenzen, smartphones of verstelbare aanraakschermpjes, maar recht voor z’n raap en dicht op het onderwerp. Vaak met zo’n opvallend ‘vogelhuisje’: de Rolleiflex. Kenmerken: 12 opnames van 6 bij 6 centimeter op rolfilm. En de karakteristieke twee objectieven vlak boven elkaar: een voor de opname en een voor het zoekerbeeld.

Daardoor zat de twee-oogreflex simpeler in elkaar dan een gewone spiegelreflex. De spiegel hoefde immers niet vlak vóór de opname weg te klappen. Dat scheelde ontspanvertraging: wanneer je de ontspanknop indrukte, was het meteen ‘klik’. En je had, in tegenstelling tot bij een ‘eenoog’, ook zoekerbeeld op het moment van de opname.

De lichtschachtzoeker, waardoor je het zoekerbeeld van bovenaf bekeek, had nóg een voordeel. Het viel minder op dat je aan het fotograferen was met een camera op buikhoogte dan met eentje aan het oog. Het zal geen toeval zijn dat veel van Vivian Maier’s prachtplaten blijkens het lage standpunt vanaf de heup zijn geschoten. Wel moest je de camera soms aan het oog brengen om nauwkeurig te kunnen scherpstellen met behulp van een zoekerloep (autofocus bestond uiteraard nog niet, in die dagen). Maar geroutineerde gebruikers konden ook zonder die loep op het matglas scherpstellen, als het moest op de gok. En op den duur wende je eraan dat het zoekerbeeld in de lichtschacht spiegelverkeerd was.

Toen ik nog jong(er) was en meer lef én tijd om te fotograferen had, deed ik zelf ook wel eens aan straatfotografie met zo’n camera. Niet met een Rolleiflex, want die kon ik niet betalen, maar met een Yashica Mat – the next best thing. Toen de lens troebel werd, heb ik hem aan een verzamelaar gegeven. Voor de liefhebbers worden analoge Rolleiflexen trouwens nog steeds mondjesmaat geproduceerd, niet door Rollei zelf – dat na een faillissement een budgetmerk is geworden – maar door DHW Fototechnik. Verwacht wel zo’n 5000 euro te betalen. Anders ben je aangewezen op de tweedehandsmarkt of de Lomography Shop.

Lees ook:Spiegelreflex of systeemcamera? III
Lees ook:Op visite bij Vivian Maier
Lees ook:Vivian Maier – Street Photographer
Lees ook:Vivian Maier in AVRO’s Close Up
Lees ook:Filmen in 4K met je Rolleiflex

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.