Spiegelreflex of systeemcamera? IV

Afmetingen en gewicht

Op dit front lijkt de systeemcamera een streepje voor te hebben op z’n oudere broer: zo’n toestelletje heet niet voor niets ook wel ‘compacte systeemcamera’. Van dat compacte blijft echter weinig over met de gemiddelde kitzoom gemonteerd. Fabrikanten hebben ondertussen zowel compacte vaste brandpunten (‘pancakes’) als inschuifbare zoomlenzen op de markt gebracht, zodat een wat kleinere systeemcamera alsnog in een wat grotere zak past… met een beetje proppen. Uiteraard hangt dit mede af van het sensorformaat.

Anderzijds is het verschil in afmetingen en gewicht tussen een kleine APS-C-spiegelreflex en een wat forsere systeemcamera ook weer niet zo groot dat je puur daarop je keus zou moeten baseren. Een wat grotere camera biedt ook meer houvast en grip, en een wat zwaardere camerabody is makkelijker stil te houden en beter in balans met wat langere en zwaardere lenzen. Ook de accu is bij de modale spiegelreflex wat groter, en heeft daardoor meer capaciteit. Dat lijkt een detail, maar bedenk wel dat systeemcamera’s door hun Live View-scherm of elektronische zoeker sowieso relatief veel stroom verbruiken…

 

Lees ook:Olympus OM-D E-M10 Mark III ‘ideale reisgenoot’
Lees ook:Olympus presenteert OM-D E-M5 Mark II
Lees ook:Eerste echte supertele voor Fujifilm
Lees ook:Flitsen met beleid – II
Lees ook:Lichtsterke standaardlens voor Nikon 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.