Fotografische vragen en antwoorden – 1

Maakt een spiegelreflex betere foto’s dan een compactcamera?

In de anderszins rustige vakantieperiode behandelen we de komende weken een aantal vraagstukken waarmee veel beginnende fotografen blijken te worstelen. We trappen af met de veelgehoorde vraag of een spiegelreflex (technisch) betere foto’s maakt dan een compactcamera.

Het antwoord op deze vraag luidt onomwonden: ja. Dat heeft niks te maken met het aantal megapixels, maar wél met de grootte van de chip waarop al die beeldpuntjes zijn gepropt. Dankzij de veel grotere beeldsensor levert een spiegelreflex scherpere plaatjes met minder ruis. Dat geldt met name bij weinig licht, want dan moet de ISO-waarde omhoog.

Er zijn een paar compactcamera’s met een grote beeldchip, zoals de Fujifilm X100. Qua beeldkwaliteit zijn die gewaagd aan een spiegelreflex, maar qua prijs ook. Ten slotte heb je nog zogenaamde systeemcamera’s. Ook die hebben een grote chip, en dus een vergelijkbare beeldkwaliteit als spiegelreflexen. Over de voornaamste verschillen tussen spiegelreflex en systeemcamera een volgende keer.

Lees ook:De toekomst van de camera – III
Lees ook:Scherp of niet scherp – I
Lees ook:Tip van de week: een camera voor erbij
Lees ook:Tip van de Week: weinig licht
Lees ook:Hoe kies ik een nieuwe camera? – 1

2 reacties op “Fotografische vragen en antwoorden – 1

 1. Wim van Herpen

  Ik beweer heus niet dat beide systemen even goed zijn maar waarom foto’s getoond die onder totaal verschillende omstandigheden zijn gemaakt.
  Ik kan foto’s laten zien die gemaakt zijn met mijn CanonPowershot SX40 die scherpere details van een molen laten zien dan de SRLfoto van het voorbeeld.
  De compactfoto lijkt onder slechte omstandighedengemaakt en misschien zelfs met een mobieltje. Vanwaar deze zeer misleidende voorlichting?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Raymond Harper

  De ‘compactfoto’ is gemaakt op een redelijk zonnige dag en de ‘reflexfoto’ op een grijze dag met weinig contrast, dus in principe was de compactcamera in het voordeel. Ik ga geen merken noemen, maar het was zeker geen mobieltje, maar een wat duurdere ‘edelcompact’ met Raw-optie. In beide gevallen gaat het, voor de goede orde, om een uitsnede van een vergelijkbare totaalopname van de hele molen.

  Natuurlijk kun je met een compactcamera ook prima scherpe foto’s maken, mits je je tot de laagste ISO-waarden beperkt. Zeker bij hogere ISO-waarden heeft de reflex of systeemcamera door z’n lagere pixeldichtheid en grotere pixels een streepje voor.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.