Reportagefoto 25: de Slag bij Waterloo met polarfilter

België en de taalgrens: reportage Moto73

Waterloo - met polarisatiefilter

Als je in België de taalgrens van west naar oost volgt (of andersom) dan is Waterloo, onder Brussel, niet te vermijden. En waarom zou je ook: het is er erg leuk en historisch van groot belang. Blikvanger is deze heuvel.
Napoleon en de Slag van Waterloo: is er iemand die hier nog nooit van heeft gehoord? Ik kan het me niet voorstellen. Waterloo heeft een prachtig museum, met alle informatie over de verloren slag, een film, een panorama (110 x 12 meter), een wassen beeldenmuseum en natuurlijk de enorme heuvel, met de kolossale leeuw van Waterloo bovenop. Dit monument is in 1825 opgericht ter nagedachtenis aan de gevallenen van de Slag. De leeuw weegt 28 ton: via een trap met 226 treden bereik je deze.

Tegenstander van Napoleon bij Waterloo was Wellington, bevelhebber van de geallieerde strijdkrachten. Ook hij heeft een museum, in de stad. Ogenschijnlijk bescheiden, maar binnen valt er heel veel te zien.

In de nacht van 17 op 18 juni 1815 verbleef Napoleon in een boerderij dicht bij Waterloo. Ook dat huis is nu een museum.

Deze foto maakte ik met een polarisatiefilter. Dat leverde twee voordelen op: het blauw en wit in de lucht werden duidelijker, en het wit van het panoramagebouw rechts werd iets donkerder. Want een wit gebouw in de zon: dat slaat snel wit uit.

De punt van de heuvel plaatste ik iets uit het midden. Ik wachtte tot er enkele mensen liepen: dat geeft een referentie van de grootte van de heuvel.

Canon 30D met EF 24mm f/1.4L USM, 1/200s met f/5, ISO 100

Lees ook:Reportagefoto 28: klassiek landschap
Lees ook:Reportagefoto 26: panorama gefotografeerd
Lees ook:Reportagefoto 21: spiegel verbindt taal en motorrijden
Lees ook:Reportagefoto 24: grenzeloos vliegen
Lees ook:Reportagefoto 23: verlaten fabriek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.