Olympus E-3 in de ruimte

Bron: Olympus

Olympus E3 (Met dank: Let'sGoDigital)

Om te vieren dat Olympus 90 jaar bestaat, geeft het bedrijf zichzelf een mooi cadeau: het Olympus Space Project. In het kader van dit project zal Koichi Wakata, een Japanse astronaut die is aangesloten bij de JAXA* (Japanese Aerospace Exploration Agency), de Olympus E-3 D-SLR-camera en een aantal ZUIKO DIGITAL-objectieven gebruiken om vanuit de ruimte foto’s te maken van de aarde. De foto’s die worden genomen vanuit de Kibo, de Japanse module binnen het ISS, zullen vervolgens te zien zijn op de Olympus website en op diverse tentoonstellingen. Met deze foto’s wil Olympus eens te meer benadrukken hoeveel belang zij hecht aan het milieu. De spaceshuttle Discovery zal Wakata en zijn E-3 naar het ISS brengen.

Olympus Space Project
In oktober 2009 viert Olympus haar 90-jarig bestaan. Oorspronkelijk was het bedrijf gespecialiseerd in microscopen, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een innovatieve en toonaangevende fabrikant van cameraproducten en toepassingen voor de medische wereld en biowetenschappen. Bij alle productontwikkelingen stelt Olympus zichzelf dezelfde vraag en dat is hoe zij het leven van mensen kan vergemakkelijken.

Bij deze doelstelling past een milieubewuste instelling. Door beelden te gebruiken die de gevolgen van de opwarming van de aarde laten zien, helpt Olympus het algehele bewustzijn te vergroten. Een goed voorbeeld is het ‘Global Warming Witness’-project van Mitsuaki Iwago, dat op de Olympus website** is te zien. Het Olympus Space Project zal de schoonheid en kwetsbaarheid van de aarde laten zien met indrukwekkende opnamen die worden gemaakt vanuit het ruimtestation.

De Kibo is een Japanse onderzoeksmodule binnen het ISS. Het is de eerste Japanse module die speciaal is ontwikkeld voor een langer verblijf van astronauten, zoals Koichi Wakata. Wakata zal vanuit de Kibo opnamen maken van de aarde met behulp van de Olympus E-3 en een aantal ZUIKO DIGITAL-objectieven die speciaal voor deze missie zijn aangepast.

Olympus E-3 en ZUIKO DIGITAL-objectieven
De E-3, die geschikt is voor zowel professionals als hobbyisten, biedt een geweldige combinatie van beeldkwaliteit en betrouwbaarheid. Dit topmodel uit het E-System is bovendien voorzien van een stof- en spatwaterdichte behuizing van een magnesiumlegering die is berekend op de zwaarste omstandigheden. Het nieuwe Space Project onderstreept de kracht van dit model: de E-3 kan immers probleemloos worden gebruikt in de ruimte.

Wanneer de E-3 wordt gebruikt in combinatie met de op de Four Thirds-standaard gebaseerde ZUIKO DIGITAL-objectieven bent u zeker van haarscherpe opnamen. Voor het ruimteproject worden twee zeer geavanceerde Pro-objectieven gebruikt: de ZUIKO DIGITAL 11-22 mm 1:2,8-3,5 en de ED 50-200 mm 1:2,8-3,5 SWD. Deze objectieven die door zeer kundige technici zijn ontwikkeld in de Tatsuno-fabriek van Olympus ondersteunen een breed optisch bereik (groothoek tot supertelefoto) en zijn stof- en spatwaterdicht zodat ze onder alle omstandigheden kunnen worden gebruikt.

Het ISS (International Space Station) en de spaceshuttle
Het internationaal ruimtestation ISS draait op 400 kilometer afstand in een baan om de aarde, met een snelheid van 90 minuten per omwenteling. Het ISS stelt wetenschappers in staat om onderzoek en experimenten uit te voeren waarbij gebruik wordt gemaakt van de specifieke omstandigheden die zich uitsluitend in de ruimte voordoen. Dit ruimtestation is ontwikkeld en wordt gebruikt door een consortium van vijftien landen. Het Space Shuttle-programma is ontwikkeld door de NASA. Op dit moment bestaan er drie spaceshuttles (Discovery, Atlantis en Endeavor) die worden gelanceerd vanaf het Kennedy Space Centre in de Verenigde Staten.

Kibo en Koichi Wakata
De Japanse Kibo-module voor het ISS is het eerste Japanse bemande ruimtelaboratorium waar astronauten lange-termijnonderzoek kunnen verrichten. De Kibo is naar het ISS gebracht via drie afzonderlijk spaceshuttlemissies in 2008. Koichi Wakata zal ongeveer drie maanden in het ruimtestation verblijven. Na deze ruimtemissie is Wakata de eerste Japanse astronaut die aan drie missies heeft deelgenomen en gedurende langere tijd in het ISS is gebleven.

Apparatuurvereisten in de ruimte
Om een veilige omgeving te creëren waar mensen gedurende een langere periode kunnen verblijven, is het belangrijk dat alle aanwezige apparatuur aan strenge veiligheidseisen voldoet. Zo mogen er geen scherpe randen aan de apparatuur zitten, en mogen er vrijwel geen vluchtige gassen vrijkomen. JAXA- en NASA-certificaten worden uitsluitend afgegeven wanneer de betreffende apparatuur een aantal zeer strenge testen heeft doorstaan. De E-3 en de systeemaccessoires voldeden ruimschoots aan de gestelde eisen. Het Olympus E-System is uitermate geschikt voor gebruik in de ruimte dankzij het geringe gewicht, de kleine afmetingen en grote betrouwbaarheid.

Apparatuur voor het Olympus Space Project
• D-SLR: Olympus E-3
• Four Thirds-objectieven:
•ZUIKO DIGITAL 11-22 mm 1:2,8-3,5
• ZUIKO DIGITAL ED 50-200 mm 1:2,8-3,5 SWD
• Batterijhouder: HLD-4

Lees ook:Firmware-updates voor de Olympus PEN en Micro Four Thirds-objectieven zorgen voor betere scherpstelling
Lees ook:Twee nieuwe lichtkanonnen van Olympus
Lees ook:Groothoekzoom en fisheyelens van Olympus
Lees ook:Pro-telezoom voor OM-D E-M1
Lees ook:Nieuw: Olympus PEN E-P2 – tweede digitale PEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.