Komt er middenformaatversie van X-Pro2…?

Met camerageruchten ben ik de laatste tijd wat voorzichtiger: ook in fotografieland is fake news een trending topic. Maar hetgeen ik via via tegenkwam op FujiAddict was te interessant om niet te delen. Volgens deze website, die zich zegt te baseren op een betrouwbaar gebleken bron, brengt Fujifilm over afzienbare tijd (wellicht in 2019) een 100-megapixelversie uit van de GFX 50S, die vermoedelijk GFX 100S zal gaan heten. Nou ja, dat wisten we eigenlijk allemaal al, ook zonder kristallen bol of betrouwbare bron… De grote klapper is dat Fujifilm volgens FujiAddict komend jaar een soort middenformaatversie van de X-Pro2 zou willen uitbrengen. En deze GFX R zou als klap op de vuurpijl een paar duizend euro goedkoper worden dan z’n grote broer GFX 50S…

Een waarschijnlijk verhaal…? Ik weet het echt niet. Fujifilm heeft ervaring met analoge meetzoeker-middenformaatcamera’s. Aan de andere kant: stel dat die hypothetische GFX R net zo’n hybride optisch/elektronische zoeker krijgt als de X-Pro2, dan zou je juist verwachten dat de prijs hoger zou uitvallen. Fujifilm zou met dit ‘instapmodel’ een deel van de full-framemarkt willen overnemen, heet het. Dat zou kunnen kloppen, alleen bestaat een camerasysteem uit meer dan alleen de body. De objectieven voor de GFX zijn niet goedkoop, en (vreemd-)merkobjectieven meenemen naar een groter sensorformaat blijft erg lastig.

De enige partij die uitsluitsel zou kunnen geven, is Fujifilm. En die laat wel van zich horen wanneer het zover is

Lees ook:Hasselblad H5D-50c eerste middenformaatcamera met CMOS
Lees ook:Full-frame meetzoekercamera van Konost
Lees ook:Fujifilm X-T1 heeft soms last van lichtlek
Lees ook:Nikon breidt 1-systeemcamerafamilie uit
Lees ook:Fujifilm X-A2 met opklapbaar scherm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.