Hasselblad X1D: middenformaat in miniatuur

They finally did it… En dan hebben we het niet over de vernietiging van de menselijke beschaving, zoals in The Planet of the Apes. Dat houden we nog even tegoed, na nog wat EU-exits, wat spierballentaal over en weer tussen Trump en Poetin en nog een paar dozijn moslimfanatici die hun opgeblazen zelfbeeld graag met de non-believers willen delen. Nee, Hasselblad heeft eindelijk een echte eigen systeemcamera, niet een ouwe Sony in beukenhouten siermeubel. De X1D pronkt trots met de opdruk Handmade in Sweden en bergt in een strak en weerbestendig aluminium jasje dezelfde 50-megapixel-CMOS die ook in het H-systeem te vinden is. Met afmetingen van 150 bij 98 bij 71 mm en een gewicht van 725 gram (inclusief accu, zonder lens) is-ie niet eens noemenswaardig groter en zwaarder dan de modale full-framereflex. De X1D heeft een elektronische zoeker aan boord, het scherm beschikt zelfs over aanraakfunctionaliteit, wifi en gps zijn standaard aanwezig, en filmen kan ook, zij het ‘slechts’ in Full HD. Voor de AF gebruikt de X1D een contrast-AF-systeem en de maximale burstrate schommelt rond de twee beelden per seconde, dus een echte actiecamera zal dit niet zijn.

Voorlopig komen er twee speciale objectieven met centraalsluiter, een 45 mm en een 90 mm, maar de lenzen uit het H-systeem kunnen via een adapter eveneens worden gebruikt. Met een vanafprijs van 7900 euro, exclusief btw, geen koopje, maar ditmaal haal je in tegenstelling tot bij de Lunars en Stellars wel een echte Hassy in huis!

Lees ook:Nieuwe professionele Canon EOS DSLR
Lees ook:Nikon D7500: D500 krijgt kleiner broertje
Lees ook:Sony A7 III zet evolutie voort
Lees ook:Pentax KP nieuwe hogere-middenklasser in APS-C-segment
Lees ook:Eindelijk… de full-frame Pentax K-1!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.