Hasselblad H5D-50c eerste middenformaatcamera met CMOS

Net als Fujifilm met de X-T1 kiest Hasselblad ervoor om zich met de H5D-50c in nevelen te hullen. Toch licht het Zweedse middenformaatmerk, dat de laatste tijd té vaak in het nieuws kwam met exoten als de Lunar en de Stellar, alvast een tipje van de sluiter op. De Hasselblad H5D-50c zou de eerste middenformaatcamera zijn met een CMOS-sensor, met 50 megapixels maar liefst. Andere middenformaatcamera’s, zoals naast de eigen modellen de Leica S en de Pentax 645D, gebruiken nog de traditionele CCD, die bij full-frame- en APS-C-camera’s onderhand zo goed als verdwenen is. Overstap naar de CMOS zou hogere ISO-waarden en snellere burstrates binnen bereik brengen.

Maar de Hasselblad H5D-50c arriveert pas in maart, en Pentax schijnt ook een opvolger voor de 645D op stapel te hebben staan, dus de race is nog niet gelopen.

Update: daags na deze aankondiging kwam Phase One met een digitale achterwand voor diverse middenformaatcamera’s, mét een CMOS-sensor met 50 megapixels. Deze achterwand is onmiddellijk leverbaar, maar voor je gelijk naar de winkel rent: de vanaf-prijs is 25.000 euro…

Lees ook:Hasselblad H5D-50c: 50 miljoen pixels, 21.000 euro
Lees ook:Tip van de week: BSI-CMOS
Lees ook:Nieuwe Pentax-middenformaatcamera heet 645z
Lees ook:Pentax 645Z snelle jongen in middenformaat
Lees ook:Nieuwe ultrazooms van Olympus en Pentax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.