EVIL-camera in pocketformaat

Net als Canon en Nikon was Pentax nog niet in de groeimarkt van de spiegelloze systeemcamera’s gestapt. Daar lijkt, als we Mirrorless Rumors mogen geloven, binnenkort verandering in te komen. Om de achterstand goed te maken, brengt Pentax naar verluidt niet één EVIL-systeem uit maar twee. Waarvan één het begrip miniaturisatie een nieuwe dimensie zou geven.

Het geheim: een kleine sensor. Van hetzelfde formaat als in de modale compactcamera, en véél kleiner dan de in EVIL-land gangbare APS-sensor. Waardoor niet alleen de body flink kan krimpen, maar ook en vooral de objectieven. Zeker bij langere telelenzen loopt het verschil stevig op. Al heeft zo’n kleine sensor natuurlijk ook z’n nadelen. Met name bij de hogere ISO-waarden wordt de scherpte snel minder en rijst de ruis uit de pan. Aangezien de sensor van de Pentax NC-1 14 megapixels zou tellen, is ISO 400 waarschijnlijk wel zo’n beetje de praktische grens.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw had Pentax reeds een miniatuur spiegelreflex met verwisselbare lenzen op de markt gebracht voor ‘pocketfilm’. Het apparaat verhuisde al na een paar jaar uit de winkel naar de vitrines van verzamelaars, omdat de beeldkwaliteit van de piepkleine negatiefjes domweg te slecht was voor serieus gebruik. Het zou me niet verbazen als dit nieuwe systeem een soortgelijk lot is beschoren. Tenzij het allemaal om een vroege 1 aprilgrap gaat, natuurlijk…

Lees ook:Fotografisch drieluik in Foam
Lees ook:De toekomst van de camera – I
Lees ook:Pentax KP: een nadere kennismaking
Lees ook:Fotografische vragen en antwoorden – 2
Lees ook:De zomer wordt EVIL…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.