Prijsverhoging na tsunami, of particuliere profiteurs?

Bij de aardbevingen en tsunami in Japan hebben ook diverse camerafabrikanten letterlijk en figuurlijk harde klappen opgelopen. In sommige gevallen heeft dat gevolgen voor de productiecapaciteit, en in het verlengde daarvan voor de leverbaarheid. Volgens Photo Rumors liggen er ook prijsverhogingen op de loer. Het voornaamste bewijs daarvoor zijn de gloednieuwe ‘tweedehands’ Fujifilm X100’s, die door hun particuliere eigenaren voor woekerprijzen te koop worden aangeboden op eBay en vergelijkbare sites.

De vraag is of dit verhaal wel klopt. Sommige Amerikaanse webshops hebben weliswaar onlangs hun prijzen verhoogd, maar dat kan net zo goed met het prijsbeleid van de fabrikant of importeur en/of de wisselkoers te maken hebben. In Nederland valt hier op het eerste gezicht nog weinig van te merken. Populaire camera’s zoals de Nikon D7000 zijn zelfs onlangs in prijs gezakt. Bovendien wordt de meeste ‘Japanse’ fotoapparatuur buiten Japan gemaakt, op een paar onderdelen na wellicht.

En wat de wél in Japan gefabriceerde X100 betreft: al lang vóór de ramp was duidelijk dat Fujifilm bij lange na niet kon voldoen aan de vraag. Dit is gewoon een geval van ordinair ‘hamsteren’, en indirect van munt uit andermans ellende slaan.

Lees ook:Canon haalt cameraproductie terug naar Japan
Lees ook:Nikon D5100: de dozen staan al klaar!
Lees ook:Speciale Theta-camera voor Hatsune Miku-fans
Lees ook:Fujifilm stort zich op systeemcameramarkt
Lees ook:Systeemcamera zelfs in Japan geen succesnummer

4 reacties op “Prijsverhoging na tsunami, of particuliere profiteurs?

 1. Erik Venneman

  Gisteren heb ik een lens van Tokina besteld, de 12-24mm. Momenteel zijn groothoeklenzen van Tokina bijna nergens meer te koop en de levering vanuit Japan ligt momenteel stil volgens diverse winkels waar ik geweest ben. Kan me niet voorstellen dat we hier niets van gaan merken..

    /   Beantwoorden  / 
 2. Raymond Harper

  De Pentax-uitvoering van deze lens vermeldt de opdruk ‘assembled in Vietnam’. Maar het kan natuurlijk best zijn dat er Japanse (optische) onderdelen in zitten. Verder zijn de verbindingen met Japan momenteel eveneens voor een aanzienlijk deel buiten bedrijf. Ik kan zo gauw geen persberichten over deze kwestie vinden, dus het blijft even afwachten…

    /   Beantwoorden  / 
 3. Erik Venneman

  Nu valt het allemaal nog wel mee heb ik het idee, maar het is inderdaad afwachten hoe de situatie zich ontwikkeld de komende weken/maanden. Voor mij was dit wel de reden om de lens gelijk te bestellen en niet nog een maand te wachten.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Jimmy Kataldo

  Ik ben ook op zoek naar die groothoeklenzen van Tokina maar ook inderdaad nergens mee te vinden

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.