Twee turbocompacts van Canon

Ook Canon wacht met het presenteren van de herfstcollectie niet de photokina af. De PowerShot G12 lost de G11 af. Deze uit de kluiten gewassen compactcamera is bedoeld voor liefhebbers van ambachtelijk fotograferen. De beeldchip met een bescheiden maar ruisarme 10 megapixels, de zoomlens met een bereik van 28 tot 140 mm (omgerekend naar kleinbeeld/ fullframe) en het verstelbare lcd-scherm zijn gebleven; het instelwiel op de voorkant en hd-video (‘HD Ready’) zijn nieuw.

Voor wie een relatief compacte camera zoekt met een groot zoombereik, brengt Canon de SX30 IS uit. Omgerekend naar kleinbeeld heeft de SX30 een bereik van 24 mm groothoek tot een duizelingwekkende 840 mm tele in huis, en dat allemaal in een verpakking van 600 gram. De beeldchip herbergt 14 megapixels, en er zijn zowel een elektronische zoeker als een verstelbaar lcd-scherm aan boord.

Lees ook:Nieuwe modellen van Fujifilm
Lees ook:Canon brengt twee nieuwe edelcompacts uit
Lees ook:Nieuw topmodel in Panasonic G Micro-systeem
Lees ook:Twee nieuwe budget-bridgecamera’s van Canon
Lees ook:Minder is soms méér, aldus Canon

13 reacties op “Twee turbocompacts van Canon

 1. Marijke

  Meer een vraagje..
  Ik ben in het bezit van een Canon G11 en maak daarmee hele aardige foto’s.
  Het enige nadeel vind ik het zoombereik. Dat zou beter moeten.
  Ik wil graag advies…kan ik beter de nieuwe Canon SX 30 aanschaffen of een spiegelreflex met daarbij een behoorlijke zoomlens.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Raymond Harper

  Dag Marijke,

  Oei, lastige vraag … Het dilemma waar je voor staat, is in grote lijnen dit. Als je de SX30 koopt, haal je weliswaar (veel) meer zoombereik in huis, maar ten koste van de beeldkwaliteit. Ten eerste omdat een lens met een dergelijk bereik altijd wat minder scherp tekent; ten tweede omdat de SX30 vergeleken met de G11 een kleinere beeldchip met een hogere resolutie (meer pixels dus) heeft. Daardoor heb je gauwer last van ruis.

  Met een spiegelreflex krijg je per definitie een betere beeldkwaliteit, ook al monteer je een relatief goedkope ‘superzoom’ op die camera. Punt is dat je voor de goedkoopste Canon spiegelreflex – de EOS 1000D – plus een 18-200 mm superzoom of met twee kitlenzen (de 18-55 en de 75-300 mm: dat zou mijn persoonlijke keus zijn) toch al snel 500 euro kwijt bent: 100 euro meer dan voor de SX30. Zelf denk ik dat een spiegelreflex z’n meerprijs waard is, maar het blijft jouw beslissing … en jouw portemonnee natuurlijk!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Marijke

   Hallo Raymond
   Heel erg bedankt voor je reactie! Hier heb ik wel iets aan.
   Ik zou dan ook de Canon G11 ernaast kunnen gebruiken als ik niet met een grote camera + lens wil slepen. Wil je mij nog uitleggen wat het verschil is tussen 2 kitlenzen en 18-55 en 75-300 en een 18-200 mm superzoom is???? Ik heb natuurlijk al een redelijke zoom op de G11.
   Wat ik graag wil is een groot zoombereik en scherpe foto’s…
   Alvast bedankt!

     /   Beantwoorden  / 
 3. Raymond Harper

  Hallo Marijke,
  Graag gedaan en geen probleem! De G11 zou ik zeker houden. Verschil tussen beide lensopties is – heel simpel – met één of twee lenzen op pad. Voordeel van de 18-200 mm is dat je maar één lens hoeft mee te nemen en nooit lenzen hoeft te wisselen. Voordelen van de 18-55 plus de 75-300 mm zijn de wat betere beeldkwaliteit plus een groter telebereik (je kunt dus onderwerpen die ver weg zijn nóg dichterbij halen). Er is nauwelijks prijsverschil tussen beide ‘kits’ – die met één superzoom of die met twee zoomlenzen -, dus die factor speelt bij de keus geen rol.

  Voor het gemak reken ik alle brandpuntsafstanden even om naar kleinbeeld, dan kun je makkelijker vergelijken. De G11 heeft een zoombereik van 28 tot 140 mm. Bij de superzoom kom je, door de zogenaamde verlengingsfactor, uit op een effectief bereik van 28 tot 320 mm. Met de twee losse lenzen haal je effectief een 28-85 mm plus een 120-480 mm in huis. Er zit dus een klein gat tussen beide bereiken, al is dat in de praktijk doorgaans geen ramp. Meer groothoekbereik (dus meer op de foto) kan ook, maar daar hangt een prijskaartje aan. Maar het leuke van een spiegelreflex is dat je altijd later een andere lens kunt bijkopen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Marijke

   Heel erg bedankt Raymond…Ik ga er eens goed over nadenken…
   Groet Marijke

     /   Beantwoorden  / 
 4. Marijke

  Hallo Raymond
  Ik heb nog 1 vraag. Ik heb besloten om voor de Canon Eos 1000D te gaan. (daar zit al een lens bij 18-55)
  Nu moet ik een keuze maken tussen de drie volgende lenzen:
  1) Tamron canon EOS Objectief, 70-300 mm of
  2) Canon EF 70-300 telezoomlens (met beeldstabilisator) of
  3) Canon EF-S 55-250mm F/4.0-5.6 IS telelens

  Zoals je weet wil ik graag een goed zoombereik hebben, maar ook macro opnames en portretopnames met de lens kunnen maken. Voor landschapsfoto’s e.d. kan ik mijn G11 blijven gebruiken.
  Graag nog eenmaal je advies…
  Alvast bedankt!
  Groet
  Marijke

    /   Beantwoorden  / 
 5. Raymond Harper

  Dag Marijke,
  Da’s een gewetensvraag ;-) Voor zover m’n kennis reikt, is het Tamron-objectief verreweg het goedkoopst. Bovendien beschikt het over een speciale macrostand, al zul je dan wel een goed statief nodig hebben. De beide Canon-lenzen hebben weer ingebouwde beeldstabilisatie (wat bij lange brandpunten altijd goed van pas komt) plus naar alle waarschijnlijkheid een wat betere beeldkwaliteit.
  Persoonlijk – maar ook niet meer dan dat – zou ik in jouw plaats waarschijnlijk voor de 55-250 gaan. Die sluit qua zoombereik immers naadloos op je 18-55 mm aan, en hij is een stuk lichter en niet te vergeten goedkoper. Die 50 mm verschil in het telebereik maakt niet zo heel veel uit (voor portretten is 85 mm lang zat). En de plusminus 200 euro die je zo uitspaart, kun je in een later stadium altijd bij een echte macrolens leggen. Want als je daarin verder wilt, gaat er niets boven een speciaal macro-objectief.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Marijke

   Hallo Raymond
   Macro opnames kan ik ook goed met de Canon G11 maken..
   Heeft de Canon EF-S 55-250mm F/4.0-5.6 IS telelens een (veel)beter zoombereik dan de G11??? Ik ben wel blond op dit gebied en daarom vraag ik je raad, zodat ik later geen spijt krijg..
   Ik wil het liefst straks met 2 camera’s op pad. De G 11 in mijn tas en de Canon met zoomlens om mijn nek…Dan kan ik (denk ik) alle kanten op….
   Alvast bedankt…
   Ps ik las dat de Tamron bijna niet te gebruiken is zonder statief..dus die valt af.
   Groet
   Marijke

     /   Beantwoorden  / 
 6. Raymond Harper

  Hoi Marijke,
  Da’s gelukkig simpel :-) Als je alles naar kleinbeeldformaat omrekent, heeft de 55-250 mm een telebereik tot 400 mm, terwijl de G11 ‘maar’ tot 140 mm gaat (de Canon 70-300 en de Tamron komen omgerekend op een maximale telestand van 480 mm uit).

    /   Beantwoorden  / 
 7. Marijke

  Okay Raymond dan ben ik er nu uit! Heel erg bedankt voor je advies.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Raymond Harper

  Graag gedaan, en veel fotoplezier!

    /   Beantwoorden  / 
 9. Marijke

  Ben inmiddels lekker aan het fotograferen met de Canon Eos D1000 + Canon telelens en ik moet je zeggen …het bevalt me goed….
  Nogmaals dank voor je tips.
  Groet
  Marijke

    /   Beantwoorden  / 
 10. Raymond Harper

  Heel fijn om te horen, en nogmaals graag gedaan!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.