Ook Sony gaat op EVIL-toer

Dé cameratrend van deze zomer is EVIL. In cameraland staat deze term niet voor ‘Het Kwaad’, maar voor ‘Electronic Viewfinder, Interchangeable Lenses’. Ofwel camera’s mét verwisselbare lenzen en grootformaat beeldsensor, maar zónder traditionele optische zoeker. Die zoeker is er namelijk de oorzaak van dat zelfs de kleinste normale spiegelreflexcamera door het leven gaat als een dikkerdje met een hoge bult. Een EVIL-camera doet het zonder, en kan dus een stuk compacter en platter zijn. Na Olympus met z’n spraakmakende PEN-serie, Panasonic en Samsung, heeft ook Sony deze trend omarmd.

De nieuwe NEX-3 en NEX-5 maken gebruik van dezelfde beeldchip met 14 megapixels als hun grotere broers uit de Alpha-spiegelreflexlijn. Toch zijn ze extreem dun en wegen ze inclusief accu nog geen 300 gram. Uiteraard kunnen ze ook filmen in HD-kwaliteit. Om het beeld te beoordelen, gebruik je het kantelbare 3 inch scherm. Voor een ingebouwde flitser was geen plaats meer, maar er zit een los flitsertje bij. Naast drie speciale lenzen zijn ook de objectieven uit het Alpha-systeem bruikbaar via een adapter, al zul je het dan zonder autofocus moeten stellen.

Omdat EVIL-camera’s de beeldkwaliteit van een spiegelreflex koppelen aan de afmetingen van een forse compactcamera, zijn ze ideaal voor serieuze fotografen die licht bepakt op stap willen. Toch kleven er ook nadelen aan het concept. Geen enkel lcd-scherm of elektronische zoeker kan vooralsnog tippen aan het heldere, vertragingvrije zoekerbeeld van een spiegelreflex. Ook stelt een echte spiegelreflex sneller scherp. De NEX-3 en NEX-5 laten zien dat volgens Sony deze nadelen niet opwegen tegen de voordelen. De cameraatjes verschijnen eind juni, begin juli in de winkel. De prijzen beginnen bij zo’n 500 euro. Marktleiders Canon en Nikon lijken vooralsnog niet van de meerwaarde van het EVIL-concept overtuigd.

Lees ook:Zoekers: noodzaak of overbodige ballast? (2)
Lees ook:Filmfunctie: must of overbodig?
Lees ook:Tip van de week: zoekers
Lees ook:Zoekers: noodzaak of overbodige ballast? (1)
Lees ook:Nieuwe APS-C-compact… van Ricoh!

2 reacties op “Ook Sony gaat op EVIL-toer

  1. Martijn

    Hey leuk om dit te lezen! vind het zelf een supergoede move in de juiste richting met deze evil camera’s. Ook een enorme campagne eraan gekoppeld. Wat mij echter opvalt is dat je afsluit met dat Nikon en Canon nog niet onder de indruk zijn terwijl er toch genoeg geruchten zijn dat hun ook met evil camera’s bezig zijn? (internationale bronnen).

      /   Beantwoorden  / 
  2. Raymond Harper

    Dat laatste klopt helemaal, Martijn! Heb er intussen ook zijdelings aandacht aan besteed, maar helaas zijn die geruchten nog niet erg concreet (een paar patenten die hier en daar zijn opgedoken). Zo gauw we meer weten, wordt het voorpaginanieuws!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.