Exoten in het dierenrijk

Het staat inmiddels wel vast dat de wolf écht weer terug is in Nederland, na diverse eerdere hoaxes en valse meldingen. Jan van der Aa uit Drenthe legde de wolf vanuit z’n veilige auto vast. Niet onverstandig, want hoewel deskundigen bij hoog en bij laag bezweren dat wolven bij een ontmoeting met mensen liever het hazenpad kiezen, blijf het een indrukwekkend beest. Ik heb het ooit eens aan de stok gehad met een Schotse Hooglander, en ben sinds die tijd ook wat voorzichtiger. Jan had bovendien z’n dochtertje bij zich – een reden te meer om voorzichtig te zijn.

Strikt genomen zijn wolven geen exoten, want ze kwamen tot in de negentiende eeuw in deze contreien voor. Het gaat blijkbaar wat beter met de natuur hier, getuige ook de voorzichtige rentree van de otter. Echte exoten liften vaak mee op het broeikaseffect of worden geïntroduceerd door de mens. Denk aan bepaalde vlindersoorten, de Japanse oesters in de Oosterschelde of bijvoorbeeld deze nieuwsgierige halsbandparkiet. Ook heel fotogeniek, en een stuk minder gevaarlijk dan een wolf. Voor gevorderden heb je nog de ‘openluchtdierentuin’ van de Oostvaardersplassen – zo kunstmatig als wat, maar het levert (‘De Nieuwe Wildernis’) prachtige plaatjes op.

Toch moet je een beetje voorzichtig zijn met het klakkeloos importeren van diersoorten van elders. Denk bijvoorbeeld aan het konijn in Australië. Ook halsbandparkieten planten zich makkelijk voort en hebben de neiging alles kaal te vreten. Nu ja, dat zie je niet op de foto… Wel duimen dat die wolf zich een beetje gedeisd houdt, want bij het eerste doodgebeten schaap krijg je soortgelijke toestanden als met de beren in de Pyreneeën…

Lees ook:Tip van de week: dierenportretten in het (half)wild
Lees ook:Wolven in Duitsland
Lees ook:Lex van Rossen Award 2011 naar Dirk Wolf
Lees ook:Tip van de week: raw-ontwikkeling in sneltreinvaart
Lees ook:Tip van de week: op fotosafari in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.