Op fotosafari in het voorjaar

Met de lente in de lucht en pasgeboren dieren in overvloed begint het jachtinstinct bij menige aspirant-natuurfotograaf te kriebelen. Waarbij al gauw de vraag rijst: hoe lang is de lens die ik nodig heb, en hoeveel gaat dat kosten?

Om maar met de deur in huis te vallen: de lichtsterke telekanonnen waarvan professionele natuurfotografen zich bedienen, kosten een klein vermogen. Nou zijn er tegenwoordig ook heel aardige zoomobjectieven voor amateurgebruik op de markt met een bereik tot 300 of – als je wat dieper in je zak tast – 400 à 500 mm. Daarmee kun je wat grotere dieren die niet al te schuw zijn aardig groot in beeld krijgen. Zeker gezien de zogenaamde cropfactor van de modale consumentenreflex, die het telebereik nog eens met een factor anderhalf vergroot. Je zult wel een stevig statief nodig hebben. Enerzijds omdat de bescheiden lichtsterkte van zulke lenzen gepaard gaat met relatief lange sluitertijden, terwijl zelfs mét beeldstabilisatie 1/200 seconde zo’n beetje de ondergrens is met dergelijke brandpunten. Anderzijds omdat het toch al niet lekker uit de hand werken is met zo’n lens. Vlak trouwens ook de betere superzoomcompact niet bij voorbaat uit voor gelegenheidsgebruik.

Bij kleinere of schuwere beestjes (denk aan bepaalde vogels) zit je al gauw vast aan een telescoop met fotoadapter. Je zult ontdekken dat het nog een heidens karwei is om het onderwerp überhaupt in het vizier te krijgen.

Over jagen gesproken: bij wilde dieren heeft het geen enkele zin om achter je prooi aan te rennen. Je verstoort er alleen de natuur mee, en dat willen we niet – en al helemaal niet in het broedseizoen. Echte specialisten zijn niet te beroerd om voor die ene close-up van een ijsvogeltje dagen achtereen in een schuilhut te kruipen. Als dat niet jouw ding is, leg de lat dan wat lager. Kleine lammetjes, jonge zwaantjes en dergelijke zijn óók fotogeniek!

Lees ook:Tip van de week: natuur in bloei
Lees ook:Niet voeren svp
Lees ook:Fotografische vragen en antwoorden – 4
Lees ook:Tip van de week: winterwild
Lees ook:Tip 38|500: Goedkoop is duurkoop met objectief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.