Reportagefoto 40: ogen scherp (2)

Ogen scherp - maar een enkel keertje niet

Al eerder schreef ik op deze plek over de ijzeren wet in de fotografie als het gaat om het vastleggen van mens en dier: de ogen op de foto moeten scherp zijn. De mens die naar een foto kijkt zal op de foto altijd als eerste naar de ogen van mens of dier op de foto kijken. En daar onscherpte tegen komen, dat is niet prettig.

Maar toch zijn er uitzonderingen. Neem deze foto, die ik van mijn zoon maakte ten behoeve van een artikel over hem in het personeelsblad van zijn werkgever. Dat artikel gaat over zijn fotohobby (…), en dus heb ik hier gekozen voor het scherpstellen op zijn camera (de Canon G10).

De foto krijgt iets intrigerends door het in de lens kijken van de persoon. Het licht komt van achteren. De driehoek gezicht en twee armen wijzen allemaal in de richting van de camera: het is duidelijk dat het hier om gaat.

Canon 30D, EF50mm f/1.4 USM, 1/50s met f/1.4, ISO 100, RAW.

Lees ook:Reportagefoto 15: Ogen scherp
Lees ook:Scherpte… op de juiste plek
Lees ook:Regel: een derde
Lees ook:Loire 23: de verhouding telt
Lees ook:Klassiek portret van Jörgen Caris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.