Fotonieuwtjes van de eerste week van augustus

Nu de zomer eindelijk een beetje z’n gezicht begint te laten zien, lanceert Lomography.com een mediterrane versie van de Lomo’Instant directklaarcamera. De Milano – een eerbetoon aan mode- en designwalhalla Milaan – ziet er heerlijk zomers uit met z’n frisse pastelkleurtjes, en ook de prijs is zonnig: 119 euro inclusief onder andere een setje voorzetlenzen (fisheye, portret en close-up). Dat scheelt toch een paar tientjes met andere speciale edities, en daar zeggen modebewuste maar zuinige Hollanders vast geen nee tegen!

Voor de musea had het matige strandweer ook z’n voordelen. Het Amsterdamse fotografiemuseum Foam laat met gepaste trots weten dat de Helmut Newton-tentoonstelling tot op heden al 50.000 bezoekers getrokken heeft. Het kunnen er nog veel meer worden, want de tentoonstelling is nog te bezichtigen tot begin september.

Op DPReview een artikel over een nieuwe beeldbewerkingstechniek, ontwikkeld door Princeton University in samenwerking met Adobe, waarmee de perspectivische vertekening die inherent is aan de typische smartphone-selfie ongedaan moet worden gemaakt (groothoeklens op korte afstand = grote neus en kleine oortjes). Helemaal nieuw is het niet, want met Gezicht uitvloeien in Photoshop kun je ook al een hoop bereiken. Maar de modale smartphonefotograaf heeft natuurlijk veel liever een ingebouwde functie die dat allemaal automatisch achter de schermen regelt. Voorlopig is dat nog toekomstmuziek.

En nog een nabrandertje: Pakhuis de Zwijger in Amsterdam dreigt een paar ton subsidie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst mis te lopen. Dit verhaal krijgt nog een staartje, want volgens de aanvrager rammelt de motivering achter de afwijzing aan alle kanten.

Tweede update: nu zijn opeens alle Lomo’Instant-modellen afgeprijsd… behalve de Milano. Enfin, voor die 119 euro heb je nu meer keus.

Lees ook:Lenzenweetjes: de macrolens
Lees ook:Fotografische misverstanden – 3
Lees ook:Adobe lanceert Photoshop Elements 15
Lees ook:Lichtsterke standaardlens voor Nikon 1
Lees ook:Tip van de week: jpeg of raw?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.