Zweden doet spontane fotografie in de ban

In Zweden, toch al trendsetter op het gebied van goedbedoelde krånkjørume wetgeving, is met ingang van 1 juli een wet van kracht die het fotograferen of filmen van mensen zonder hun uitdrukkelijke toestemming verbiedt. Het maakt daarbij niet uit of je op de openbare weg foto’s maakt of tijdens een feestje in je eigen huis of tuin. Dat kán heel lastig worden als je tijdens een parade eerst alle zichtbare deelnemers om hun fiat moet vragen. Liefst schriftelijk, want je weet tenslotte maar nooit…

Bedoeling van de wet is om de welbekende stiekeme en/of pijnlijke plaatjes, die vervolgens op Facebook en Twitter een eigen leven gaan leiden, te voorkomen. Denk aan webcamseks en happy slapping, bijvoorbeeld. De vraag is of dergelijke fenomenen per 1 juli in één – eh – klap voorgoed tot het vørlådån zullen behoren. En ook de Zweedse pers vreest voortaan niet meer normaal z’n werk te kunnen doen. Er is weliswaar een uitzondering voor fotojournalisten in de wet opgenomen, maar erg duidelijk schijnt die niet te zijn.

Update: de nieuwe wet schijnt minder verstrekkend te zijn dan het in eerste instantie leek. Zie de commentaren.

Nieuwe update: en toch zijn ze knettergeschift daar in het høge noordån - http://www.nu.nl/opmerkelijk/3495642/zweedse-machinisten-dragen-rokken-in-trein.html

Lees ook:Hasselblad zwaait V-systeem uit
Lees ook:Speciale editie voor de Sint en korting voor de Kerstman
Lees ook:Hans Withoos – Nocturnal Delight
Lees ook:Budgettelezoom voor Fujifilm X-M1/X-E1
Lees ook:Noodweer

4 reacties op “Zweden doet spontane fotografie in de ban

 1. Raymond Harper

  Bedankt voor de aanvulling annex correctie! Ik had inmiddels ook via andere kanalen begrepen dat de soep wat minder heet werd gegeten dan de eerste berichten lieten vermoeden, maar het is altijd prettig wanneer dit van officiële zijde bevestigd wordt!

  Blijkens het officiële bericht lijkt het alsof alleen de beruchte pashokjesfotografen – er is er hier pas weer eentje betrapt in Zwolle – op hun hoede moeten zijn. Ik had echter uit de media – óók Zweedse begrepen – dat ook voor alle ‘gewone’, niet ‘stiekeme’ foto’s in de privésfeer toestemming is vereist, binnen én buiten. Maar dat lijkt, wederom blijkens het persbericht, vooralsnog niet zo te zijn. Förlåt voor het misverstand!

  Ter vergelijking: in Nederland is het nemen van ‘kwetsende foto’s’ als zodanig niet verboden – maar je kunt wel voor de rechter worden gedaagd wanneer je deze foto’s publiceert. Verder is gebruik van een verborgen camera door de wet aan banden gelegd.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Toontje

  Stiekum foto’s maken zoals op de WC, in een kleedkamer of een pashokje was en is toch gewoon verboden?
  Foto’s gewoon maken op het strand is toch niet verboden?

    /   Beantwoorden  / 
 3. Raymond Harper

  In principe heb je gelijk: in de openbare ruimte – zoals het strand (geen privéstrand!) – mag je foto’s maken zolang je daarbij rekening houdt met het portretrecht en de privacywetgeving; in een niet-openbare ruimte – zoals een pashokje – niet.

  De scheidslijn tussen wat wel en niet mag is helaas niet altijd even duidelijk. Het hangt ook van de context af, en van wat je later met de foto’s wilt doen. Meer informatie over dit onderwerp vind je hier: http://www.iusmentis.com/auteursrecht/nl/foto/portretrecht

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.