Loert politie stiekem mee over schouder pers?

Weer kwam de sterke arm der wet op een wat minder sterke manier op het nieuws. Na een aantal gevallen van acute foto-allergie zouden politieagenten ditmaal een journaliste hebben benaderd om tegen betaling foto’s van krakers, demonstranten en dergelijke voor hen te maken.

Dat de politie een beroep op de hulp (en foto’s) van burgers doet bij opsporing en preventie is prima, maar journalisten vormen een geval apart. En hoewel kraken sinds kort strafbaar is, is demonstreren dat nog altijd in beginsel niet. Dit riekt bijna naar Poetin-achtige toestanden.

De Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF) is woest; de officiële politiewoordvoerder houdt het er vooralsnog op dat onbekenden – met eveneens onbekende motieven – zich als agenten hebben voorgedaan. De NVF en de moedervereniging NVJ vragen fotografen en journalisten met soortgelijke ervaringen zich te melden.

Lees ook:Tarieven in fotojournalistiek verder onder druk
Lees ook:NVF start onderzoek naar positie fotojournalisten
Lees ook:Wat krijg je betaald voor je foto’s?
Lees ook:DuPho en NVF kruisen degens
Lees ook:Hopelijk ook verschoningsrecht voor fotojournalisten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.