“Niets creatiefs aan creatieve filters…”

Sepiakleuring, kunstmatige veroudering, miniatuureffect, solarisatie… Iedereen kent die effecten wel. Na de trukendoos van Photoshop & Co zijn er ook steeds meer apps waarmee je een soortgelijke behandeling op je foto’s kunt loslaten, en meer en meer camera’s hebben eveneens een hele batterij ‘creatieve filters’ aan boord.

Het is al vaker gezegd dat je niet bij toverslag van een slechte foto een kunstwerk maakt door er een filter overheen te halen. Medewerkster Kate Bevan van de Engelse kwaliteitskrant The Guardian heeft haar buik nu helemaal vol van zulke creativiteit uit een doosje. Volgens haar is er niets creatiefs aan zo’n voorgekookt effectje dat door hele volksstammen te pas en te onpas wordt toegepast. “Persoonlijk vind ik dat zulke filters foto’s verpesten (…) Ze zijn het absolute tegendeel van creativiteit. Ze laten alle foto’s er hetzelfde uitzien en het enige wat je hoeft te doen, is op een knop te drukken.”

Lees ook:Hoya brengt filters met nanocoating uit
Lees ook:Autofocusproblemen oplossen
Lees ook:Photoshop? Virtual reality zul je bedoelen!
Lees ook:Tip van de week: eigen Presets met Luminar 2018
Lees ook:Tip van de week: filters – overbodige luxe of must?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.