Eerlijkefoto.nl volgens critici doodgeboren kindje

Het leek zo’n leuk initiatief: particuliere websitebezitters en bloggers in staat stellen om eersteklas fotomateriaal te gebruiken voor een betaalbare prijs. Zonder het jatwerk dat inmiddels het handelsmerk van het wereldwijde web is geworden. ANP en Hollandse Hoogte sloegen de handen ineen en kwamen enige tijd terug op de proppen met Eerlijkefoto.nl. Voor niet-commercieel gebruik kon je voortaan uit een database van een paar miljoen topfoto’s in lage resolutie putten voor € 3,50 per stuk. Da’s heel andere koek dan de stuksprijzen die in dit wereldje gebruikelijk zijn.

Bij nader inzien kleefden er wel wat haken en ogen aan het concept. Waar ligt bijvoorbeeld de grens tussen persoonlijk en commercieel gebruik? Voor dit blog zou ik zo’n foto bijvoorbeeld niet mogen gebruiken, ook al liggen de gemiddelde maandopbrengsten lager dan het normale ANP-fototarief. Maar iemand die Google Ads op z’n privéblog plaatst, is op de keper beschouwd óók al commercieel bezig…

Aan de andere kant zullen maar weinig fotografen de champagne ontkurken nadat PietjePuk.nl ze een plaatje heeft ontfutseld voor de vorstelijke somma van 3 euro 50. Journalistensite Villamedia heeft intussen de discussie aangezwengeld over deze ‘krokettenprijzen’. Want lage prijs of niet: de omzet blijkt tot nog toe niet om over naar huis te schrijven. Deels doordat het jatwerk vooralsnog gewoon doorgaat, en deels ook door de concurrentie van vaak nóg goedkopere stockfotoleveranciers. Anderzijds staan de fotoprijzen sowieso onder druk door het gigantische aanbod, en is internet natuurlijk een heel andere business dan het traditionele kranten- en tijdschriftenbedrijf. Eerlijke prijs 2.0 of dood in de pot: wie biedt..?

Lees ook:Fototip 1|500: pixels
Lees ook:Yahoo: voor het nog sneller vinden van foto’s
Lees ook:Fujifilm X100 nu ook in zwart
Lees ook:Geld verdienen met je foto’s
Lees ook:Fujifilm X-A10 nieuwe instapper in X-serie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.